DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Fælles indkøb sparer staten for ekstra 100 millioner

Fællesoffentlige indkøbsaftaler for kommuner og stat sparer store penge. I alt er der effektiviseret for 2,4 mia. kr. årligt. Men potentialet er højere, vurderer Finansministeriet
11. MAJ 2018 10.04

Der er fortsat penge at hente, når det offentlige køber fælles ind på tværs af den offentlige sektor. Det skyldes blandt andet, at kommunerne og staten er gået sammen om at lave fællesoffentlige indkøbsaftaler.

I 2018 vil staten alene spare 100 mio. kr. ved f.eks. at købe telefoner, AV-udstyr og flytteydelser ind på fælles indkøbsaftaler. I forvejen har Statens Indkøbsprogram i Moderniseringsstyrelsen effektiviseret for 2,4 mia. kr. årligt.

- Det viser, at det er muligt at spare penge på tværs af hele den offentlige sektor, når man køber fælles ind. Det er penge, som vi kan bruge på at forbedre kvaliteten i velfærden, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Som et led i den kommende Sammenhængsreform fremsatte innovationsministeren i juni 2017 udspillet Klogere indkøb, mere velfærd, der netop satte fokus på, at den offentlige sektor skal blive bedre til at samarbejde om at købe varer og tjenesteydelser.

Ifølge innovationsministeren er det et godt eksempel på, at der er penge at spare, når man laver fælles løsninger på tværs af den offentlige sektor:

- Den store besparelse, vi har opnået i år, kommer blandt andet fordi, vi er gået sammen med kommunerne om at lave indkøbsaftaler, som ikke kun er for staten, men for hele den offentlige sektor. Det peger jo på, at vi kan gøre tingene klogere og derved frigøre penge til den borgernære velfærd, når vi arbejder sammen på tværs af den offentlige sektor, siger Sophie Løhde.

Det offentlige bruger hvert år 300 mia. kr. på indkøb. Og arbejdet med at sikre, at borgerne får mere sammenhængende tilbud på tværs af det offentlige, er endnu ikke færdigt:

- Vi er kun lige begyndt på det arbejde, som blev sat i gang med indkøbsudspillet Klogere indkøb, mere velfærd, så jeg synes godt, vi kan være stolte over, at der allerede nu er positive resultater at vise frem.

rp