DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Færre behandlinger giver milliontab i Hovedstaden

IT-systemet Sundhedsplatformen får skylden for den nedsatte produktivitet, der risikerer at koste regionen i alt 530 mio. kr.

HOVEDSTADEN: Hospitalerne i Region Hovedstaden behandler færre patienter end de efter planerne skal, og det betyder, at regionen risikerer at gå glip af et større millionbeløb i tilskud fra staten, skriver Politiken.  

Forklaringen er ifølge avisen, at lægerne bruger så meget tid på det nye it-system – Sundhedsplatformen – at de ikke kan nå at behandle så mange patienter. Samlet tegner det til, at regionen for år 2016 vil gå glip af omkring 100 mio. kr. på grund af it-systemet, mens det for i 2017 kan beløbe sig til hele 430 mio. kr. 

- Det er rigtig ærgerligt. Det var forventeligt, at vi ville gå ned i aktivitet, men ikke i det omfang. Problemerne har vist sig større, end vi troede, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Produktiviteten faldt fra 2016 til 2016 
Regionerne skal efter aftale med regeringen levere 2 pct. flere behandlinger hvert år. Alle regioner skulle senest 10. marts have indberettet det antal behandlinger, de foretog sidste år. Men på det tidspunkt viste tallene fra Region Hovedstaden ifølge Politikens oplysninger, at der var sket et direkte fald fra 2015 til 2016.

Regionen fik dog en ekstra frist frem til udgangen af maj af Sundhedsministeriet til at indberette aktivitet på hospitalerne i Herlev og Gentofte og på Rigshospitalet, som blev koblet på Sundhedsplatformen sidste år. Men det vil ikke ændre på, at regionen i 2016 vil have præsteret mindre end aftalt med regeringen. 

Sundhedsplatformen til 2,1 mia. kr. er af en række læger blevet kritiseret for at være alt for omstændeligt og tvinge dem til at bruge tiden på at indtaste koder i stedet for at behandle patienterne. Det store spørgsmål er, om der vil være tale om en vedvarende nedgang i hospitalernes aktivitet, eller om det kun er et midlertidigt problem.

- Det kan man ikke vide, men vi kan se, at aktiviteten er på vej op igen på Herlev og i Gentofte. Så forventningen er, at vi kommer op på niveau igen, siger den regionsrådsmedlem Erik Lund (K). 

 

mfa