dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Fem kommuner enige om indkøbskrav til løsninger for inkontinens

En fælles hensigtserklæring opstiller nye krav i fremtidens indkøb af innovative løsninger. Flere kommuner ventes at støde til.
27. MAJ 2024 9.00

Nye tal viser, at et stort og stigende flertal af plejehjemsbeboere lever med inkontinens. Derfor er der behov for at udvikle innovative velfærdsteknologiske løsninger.

Det mener i hvert fald fem kommuner i form af Aarhus, Aalborg, Gladsaxe, Hillerød og Hjørring, som i regi af Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) har underskrevet en hensigtserklæring om nye fælles krav til indkøb af innovative løsninger til inkontinens i fremtiden. Det oplyser CO-PI i en meddelelse.

- Vi forventer, at samarbejdet om at udvikle, teste, indkøbe og implementere nye velfærdsteknologiske løsninger på inkontinensområdet vil frigive ressourcer hos plejepersonalet på plejehjem, forbedre arbejdsmiljøet og sikre værdigheden for borgere i plejeboliger med inkontinens, siger Anne Marie Berg fra CO-PI, som i det seneste halvandet år har faciliteret samarbejdet mellem kommunerne i skaleringsprocessen ’Sammen om løsninger til inkontinens’.

Eksisterende løsninger er ikke gode nok

Hensigtserklæringen, der formelt vil blive skrevet under på konferencen ’Tid til at skifte?’, som afholdes 3. juni, skal bane vej for nye velfærdsteknologier til fremtidens kontinenspleje. Flere kommuner forventes også at skrive under på erklæringen. 

- Vi glæder os til at markere og fejre, at vi i skaleringsprocessen ’Sammen om løsninger til inkontinens’ har afsluttet første etape af forberedelserne til et innovativt offentligt indkøb. Processen skal lede til et forpligtende samarbejde med markedet om nye løsninger, siger Anne Marie Berg.  

I første fase af skaleringsprocessen har CO-PI gennemført en intensiv markedsdialog med mere end 20 virksomheder. Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, glæder sig over at deltage i samarbejdet, fordi eksisterende løsninger til kontinenspleje ikke er tilstrækkelige.

- Et tværkommunalt samarbejde er på alle måder værdifuldt for både kommuner, borgere og medarbejdere. Det har illustreret kompleksiteten af inkontinensområdet og yderligere styrket vores behovsforståelse. Det er på det grundlag, vi ønsker at kunne gå i dialog med markedet, når vi fremadrettet fortsætter arbejdet på inkontinensområdet, siger han.

Udover forbedringer af løsningerne til kontinenspleje håber CO-PI også, at indkøbet af nye løsninger på sigt reducerer miljøbelastningen, da det offentlige i dag køber voksenbleer for 200 mio. kr. om året.  

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.