Flere biblioteker overvejer helt at droppe gebyrer
Når bibliotekerne skal få flere børn og unge til at låne bøger, er en løsning at droppe gebyrerne for at aflevere for sent. Det har en række biblioteker de seneste år erfaret.
Nu overvejer endnu flere biblioteker at følge trop. Det skriver Danmarks Biblioteksforening på baggrund af en undersøgelse, hvor knap 30 procent af de biblioteker, som har svaret, giver udtryk for planer om at droppe gebyrerne.
- Da gebyrerne i sin tid blev skabt, var det for at skabe incitament til at få afleveret bøgerne, så andre borgere også kan låne dem. Men hvis flere afleverer til tiden uden truslen om et gebyr, så er gebyrerne jo blevet overflødige, siger Danmarks Biblioteksforenings forperson Paw Østergaard Jensen.
Opfordring til politikerne
Som eksempel valgte Glostrup Bibliotek i 2022 at fjerne gebyrerne som et forsøg. Her var resultatet, at biblioteket fik ti procent flere besøg, og at udlånet steg med otte procent. Derfor blev forsøgsordningen hurtigt til en permanent løsning.
Ifølge undersøgelsen fra Danmarks Biblioteksforening vil cirka 58 procent af de biblioteker som har svaret på spørgsmålet, udelukkende fjerne gebyret for børn og unge. Lidt over 40 procent af bibliotekerne vil også fjerne gebyret for de voksne.
På baggrund af undersøgelsen kommer forperson Paw Østergaard Jensen med en appel til landets kommunalpolitikere:
- Med de positive erfaringer og signalerne fra denne nye undersøgelse i baghånden opfordrer jeg til at se positivt på bibliotekernes ønsker om mulighederne for helt eller delvist at afskaffe gebyrer, såfremt bibliotekerne samtidig kompenseres for det hul i budgettet, manglende gebyrindtægter vil medføre.
Økonomi er en stopklods
I mange kommuner går gebyrindtægterne til at købe lånematerialer. Andre steder går de indkasserede gebyrer direkte til kommunekassen.
Ifølge Danmarks Biblioteksforening er økonomi den vægtigste årsag til, at biblioteker afholder sig fra at droppe gebyrerne.
- Udfordringen er selvfølgelig de steder, hvor man har regnet med, at der indkøbes bøger. Hvis pengene ikke er der, købes der færre bøger, og hvis ikke der indkøbes nye bøger, så udlånes der færre, siger Paw Østergaard Jensen.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.