DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Følsomme data om børn gemmes i strid med lov

Undervisningsministeriet har misinformeret forældrene til landets skoleelever om, hvad der sker med følsomme trivselsoplysninger. I strid med loven og krænkende, siger ekspert og forældre
1. JAN 2018 16.59

Følsomme oplysninger om hundredtusindvis af skoleelever er blevet indsamlet og gemt sammen med den enkeltes cpr-nummer uden forældrenes viden, skriver Politiken mandag.

Siden 2015 har Undervisningsministeriet gennemført trivselsmålinger af elever ned til 0. klasse. I de obligatoriske undersøgelser skal børn ned til 6 år bl.a. svare på, om de har ondt i maven eller i hovedet, når de er i skole, om de føler sig ensomme, og om de bliver drillet.

Elevernes svar bliver systematisk indsamlet på hvert klassetrin år for år, og personoplysningerne af følsom karakter bliver gemt sammen med hver enkelt elevs cpr-nummer. Men det har forældrene aldrig fået at vide af skolerne, selv om der er en klar oplysningspligt i loven.

Faktisk er forældrene blevet oplyst det stik modsatte: 'Trivselsmålingen er anonym', lyder det i en skrivelse, som ministeriet har foreslået til brug på skolernes forældreintranet. Ordlyden har været brugt siden 2015 og blev først ændret efter Politikens henvendelse 22. december 2017.

Ikke gennemsigtigt
- Det største problem er den manglende gennemsigtighed. Forældrene ved simpelthen ikke, hvad der foregår med de her følsomme eller i hvert fald meget private oplysninger – de forledes endda til at tro, at børnene svarer på anonymt niveau. Det er ikke i overensstemmelse med loven, siger Catrine Søndergaard Byrne, advokat med ekspertise i persondataret ved Labora Legal, til Politiken.

Flere forældre har oplyst til Politiken, at de enten ikke har fået information om dataindsamlingen eller kun er blevet oplyst meget overordnet om de trivselsmålinger, der i begyndelsen af 2018 bliver gennemført for fjerde gang.

- Det er groft, dybt bekymrende og uetisk, at forældrene ikke bliver oplyst i tilstrækkelig grad eller direkte vildledt. Det er en krænkelse af både barnet og af forældrene, for vi bliver jo ikke informeret om det, som vedrører netop vores rolle som forældre, siger Anette Lind, næstformand i foreningen Folkeskoleforældre, til Politiken.

ka