DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Aarhus Kommune

Flyvende og sejlende droner sættes ind mod forurening i Aarhus

Den flyvende drone får øje på forurening og sender den sejlende drone hen for at samle det op. Klar til juni.
15. APR 2019 10.14

AARHUS: Oliespild og plastaffald skal samles op i Aarhus Å, inden forureningen når ud i Aarhusbugten, og det sætter Aarhus Kommune nu to droner til at sørge for. En flyvende og en sejlende, der kommunikerer med hinanden, om hvor der skal sættes ind.

At det netop sker i Aarhus er ikke nogen tilfældighed, for kun her er den nødvendige teknologi til stede i form af Europas første testcenter for Galileo-satellitter. Galileo-satelliterne bruges til præcisions-gps med en nøjagtighed på en-to centimeter, hvor standard-gps har en præcision på syv-ti meter.

Det er Aarhus Kommunes afdeling ITK (Innovation, Teknologi og Kreativitet), der har fået ideen og taget initiativet. Desuden deltager Aarhus Havn i projektet, som er det første af sin slags i Danmark.

Systemet kaldes CityShark og består dels af en flyvende drone med et specielt kamera, der kan registrere selv små mængder olie- eller benzinaffald på havoverfladen, dels en sejlende drone med en olieskimmer-enhed. Når den flyvende drone opdager oliespild, sender den koordinater til den sejlende drone, som så kan opsamle olien.

Når den ikke samler olie op i havnen, kan den placeres ved udmundingen af åen, så den kan opsamle flydende affald, inden det ender i havet. Dronerne ventes klar til kampen mod oliespild og anden forurening i juni.  

mk