DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Thomas Borberg, Polfoto.

For 50 mio. kr. it-licenser efterses i Aarhus

Det koster Aarhus Kommune 50 mio. kr. årligt i it-licenser, og det går man nu efter i sømmene for at finde besparelser
25. MAJ 2016 14.39

AARHUS: Når man er en stor kommune, kan man risikere, at man betaler for it-licenser, der ikke bruges mere eller som er erstattet af nye.

Det erkender man i Aarhus Kommune, der for to år siden gik i gang med at gå softwarelicenser i organisationen grundigt efter i sømmene. Kommunen forventer en nettobesparelse på omkring 2 mio. kr.

- Vi er godt på vej, og fordi vi er en stor kommune, har vi licenser mange forskellige steder. Vi kan så risikere, at man køber nye licenser i stedet for at kigge efter de ubrugte et andet sted i kommunen, siger Rasmus Ry Nielsen, digitaliseringschef i Aarhus Kommune.

Mange it-systemer
Det handler om at undgå at betale for noget, man ikke bruger samt at bruge de licenser man har, bedre og mere effektivt.

- Vi har 250-275 it-systemer i kommunen med alt fra få til mange tusinde brugere. De systemer, der kommer ind, skal jo passe med de systemer, vi har her. Det handler om at købe det rigtige, siger Rasmus Ry Nielsen.

Han pointerer, at det optimale er at have et relevant samarbejde mellem it-chefer og de brugere, der skal bruge systemet. I alt er ca. 200 beskæftiget med it i Aarhus Kommune.

Open Source
I stedet for at købe it-licenser er Aarhus Kommune i høj grad fokuseret på at bruge Open Source software, de steder hvor de kan.

- Hvis et Open Source produkt dækker behovet lige så så godt som et med licens, så bruger vi det, siger Rasmus Ry Nielsen.

Lige pt. er han og kommunen ved at danne sig et bedre overblik over licenser mm. Licenser kan både være engangsbeløb men også løbende betaling. De største licensmodtagere i kommunen er KMD, Systematic, CSC og Microsoft.