Det lykkedes ikke Forlæggerforeningen og folkebibliotekerne at blive enige om en ny udlånsmodel for eReolen, hvor danskerne det seneste år frit har kunnet låne e-bøger. Dermed udløber den nuværende forsøgsaftale den 1. november i år. Forlagene vil dog fortsat tilbyde bibliotekerne e-bøger til udlån.
Forhandlingerne om en ny udlånsaftale for eReolen - portalen hvor danskerne frit kan låne e-bøger fra de danske forlag - er nu brudt endeligt sammen. Det meddeler Forlæggerforeningen efter et langstrakt forhandlingsforløb med folkebibliotekerne om at forlænge den forsøgsordning, der blev aftalt i 2011. Forlagene vil gerne tilbage til forhandlingsbordet, men det kræver en helt ny tilgang til aftalen.
Under forsøgsordningen har mange forlag lagt deres e-bøger ud på eReolen, med det samme de bliver udgivet - og uden nogen andre hindringer for udlån end de udlånslofter, nogle biblioteker har indført. Det har skadet det kommercielle marked for e-bøger, som er under opbygning i disse år.
- Vi vil stadig gerne være med i eReolen og stille vores titler til rådighed, men vi kan se, at der er en række svagheder ved modellen. Den forhindrer etablering af et bæredygtigt kommercielt marked for forfattere og forlag, fordi danskerne bliver vænnet til, at e-bøger bare kan hentes gratis. Det kan vi selvfølgelig ikke forsvare over for forfatterne, der i fremtiden også skal leve af e-bogen, forklarer direktør Christine Bødtcher-Hansen fra Forlæggerforeningen, der har stået for forhandlingerne sammen med Lindhardt & Ringhof og Gyldendal.
- Markedet for e-bøger udvikler sig hurtigt, og der er behov for at eksperimentere med for-skellige modeller. Vi ønsker en ny etårig forsøgsaftale, hvor vi afprøver en model, der ligner det fysiske bibliotek, som har vist sin styrke og berettigelse. Det betyder, at man kan komme til at stå i kø også til e-bøger, hvis der er flere lånere end indkøbte e-bøger, uddyber Christine Bødtcher-Hansen.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.