dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Forslag om sortliste for brug af illegal arbejdskraft på offentlige kontrakter

Regeringen foreslår, at firmaer, der har brugt illegale arbejdere, skal nægtes at byde på offentlige kontrakter.
2. SEP 2022 6.20

Hvis du hyrer illegal arbejdskraft, skal det være slut med at få en bid af statens penge-kage.

Sådan lyder det i et udkast til en ny arbejdsmiljøaftale fra regeringen. Forslaget byder på skærpede regler for, hvem kommuner, regioner og staten må hyre til at arbejde for sig.

- Kort fortalt er det tanken, at virksomheder kan blive sorteret fra, hvis man bliver dømt for at bruge illegal arbejdskraft, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til Fagbladet 3F.

Firmaer på sortliste

Helt konkret foreslår regeringen, at firmaer, der udnytter illegal arbejdskraft, skal nægtes adgang til at byde på offentlige kontrakter. I stedet skal deres navn ryge på en landsdækkende “sortliste”, hvor man automatisk er diskvalificeret fra alle udbud og dermed skattekroner til sit firma.

- Vi ser flere og flere kedelige sager, og det stopper desværre ikke – og så er vi nødt til at gribe fat i de store værktøjer for at komme det her (udnyttelse af illegal arbejdskraft, red.) til livs, siger ministeren.

- Og der er det bedste, vi kan gøre, at forsøge at bremse virksomheder i at få del i offentlige ordrer, hvis de er blevet taget i at benytte illegal arbejdskraft, siger Peter Hummelgaard til Fagbladet 3F.

Problemer med supersygehuse

Der har mange gange været store problemer med arbejdsmiljø, trusler, social dumping og sikkerheden på flere store offentlige infrastrukturprojekter, som f.eks. Storstrømsbroen, Metrocityringen, men også flere supersygehuse.

Mange af projekterne er vundet af udenlandske firmaer, der i flere tilfælde har skeletter i skabet, når det kommer til korruption, underbetaling, social dumping, sikkerhed og gæld til entreprenører.

Derfor forsøger regeringen sideløbende at indføre stærkere sikkerhed i selve udbudsprocessen, hvor firmaer, der historisk ikke overholder danske løn- og arbejdsvilkår, kan blive fravalgt til at byde på sådanne projekter, fortæller ministeren.

Udbudsbestemmelser efterses

- Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man kan indrette udbudsbestemmelserne til at tage højere hensyn til løn- og arbejdsvilkår, så vi ikke sender skattekroner efter virksomheder, som groft benytter sig af social dumping og trykker arbejds- og lønvilkår under fode, siger Peter Hummelgaard.

Forslaget kommer som en del af regeringens udkast til en ny arbejdsmiljøaftale, der skal sætte rammerne for især Arbejdstilsynets indsats i de kommende år.

I alt ønsker regeringen at afsætte 1,3 milliarder kroner til at fastholde og styrke både Arbejdstilsynets indsats og den samlede kontrol mod social dumping, som Arbejdstilsynet udfører sammen med Skattestyrelsen og politiet fra 2023-2026.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.