DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fra næste år kan staten ansætte egne jurister til sine retssager

Ny bestemmelse vil gøre Kammeradvokaten overflødig i nogle af statens retssager, dog ikke sager for Højesteret
30. NOV 2018 12.11

Fra nytår får specialiserede jurister i statslige myndigheder adgang til at føre retssager for myndigheden i stedet for, at der skal hyres en advokat til det. Ændringen er et led i flere års bestræbelser på at nedbringe eller i det mindste bremse stærkt stigende udgifter til det offentliges brug af Kammeradvokaten.

Statslige jurister kan allerede nu føre sager, men kun hvis de ikke er ansat 'med det særlige formål at møde i retten', som det hedder i retsplejeloven. Det suppleres nu af en ny bestemmelse om, at jurister i statslige myndigheder 'kan møde for en part i byretten, landsretten og Sø- og Handelsretten'.

Men den nye bestemmelse kan statslige myndigheder altså decideret ansætte jurister til den opgave, dog ikke når det gælder sager for Højesteret

Bestemmelsen indgår i et lovforslag med opsamling af en stribe forskellige ændringer til Retsplejeloven samt en ændring af retsafgiftsloven. Lovforslaget blev fremsat 24. oktober og førstebehandlet 6. november, og alle undtagen De Radikale og SF, som ikke var til stede, tilsluttede sig.

De ventes dog at slutte op, når lovforslaget kommer til 2. og 3. behandling henholdsvis 18. december og 20. december. Under alle omstændigheder er der klart flertal for det, så det kan nå at træde i kraft fra nytår.