DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Finn Frandsen, Ritzau Foto.

Fra torsdag formiddag kører Aarhus Letbane med passagerer

Fra kl. 11 torsdag er det gratis at køre med letbanen i Aarhus. Fredag kl. 04.50 er den i ordinær drift
20. DEC 2017 20.10

ARHUS: Aarhus Letbane vil fra torsdag begynde at køre med passagerer. Den ventes at være i almindelig drift tidligt fredag morgen, oplyser Trafikstyrelsen, Aarhus Kommune og Aarhus Letbane.

På premieredagen vil det være gratis at køre med letbanen. Det gælder fra kl. 11 og resten af dagen. Togene kører seks gange i timen mellem Aarhus Hovedbanegaard og Aarhus Universitetshospital i Skejby. Der er i alt 12 stop på strækningen.

Det er Trafikstyrelsen, der med måneders forsinkelse har givet grønt lys til, at letbanen kunne begynde at køre med passagerer, såfremt en række sikkerhedsbetingelser bliver opfyldt. Aarhus Letbane har accepteret at køre på de vilkår, og det sker fra torsdag.

Indvielsen vil torsdag kl. 10 blive fejret ved DOKK1 på havnen med taler fra regionsrådsformand Bent Hansen (S) og rådmand Kristian Würtz (S).

Premiere skulle egentlig have været 23. september med tilhørende fejring, men åbningen blev aflyst med dags varsel, fordi Trafikstyrelsen ikke kunne sikkerhedsgodkende letbanens operatør Keolis. Der var også problemer med letbanens regler for teknisk vedligehold.

Det har været et uskønt forløb, mener Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S): 

- Det har været en lidt hård rejse. Men i dag vælger jeg at glæde mig over, at det ser ud, som om letbanen er klar til at køre med passagerer. Og det er vigtigt for Aarhus. Der er blevet sagt og skrevet meget om letbanen, men i dag er jeg bare glad.

Ritzau+mk

Fakta
Aarhus Letbane er Danmarks først af sin slags

 • Letbanen har en samlet strækning på 110 kilometer. Den består af både gamle nærbanetogskinner og 12 kilometer nybyggede skinner.
 • Hele letbanen har et budget på 3,5 mia. kr. og finansieres af både stat, kommune og region. Den er gået 700 mio. kr. over budget.
 • Op mod 90 førere skal betjene de i alt 26 letbanetog.
 • Togene har kraftige airconditionanlæg, der skal sikre et behageligt indeklima på varme dage.
 • Hvert tog har plads til mellem 216 og 256 passagerer alt efter togtype.
 • Togene er produceret i Schweiz og Tyskland for 773 mio. kr.
 • Der er to forskellige togtyper, Variobahn og Tango, der har en topfart på henholdsvis 80 og 100 kilometer i timen.
 • Første strækning af letbanen, der skulle have været indviet lørdag 23. september, går fra banegården i Aarhus til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Denne strækning har 12 stoppesteder.
 • Letbanen består af i alt 49 stationer, hvoraf 19 perroner er nybygget.
 • Forfatteren Jørgen Leth har indtalt standsningssteder, servicemeddelelser og hilsener til letbanens passagerer.
 • Letbanen får strøm fra vedvarende energikilder som vindkraft og er derfor CO2-neutral.