dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Furesøs køkkener skærer 28 ton af klimaregningen
Furesø Kommunes køkkener har købt mere grønt og mindre kød. Det har ført til lavere CO2-udledning fra indkøbene.
Foto: Furesø Kommune

Furesøs køkkener skærer 28 ton af klimaregningen

Furesø Kommunes køkkener købte i 2023 flere fødevarer med lavt CO2-aftryk og færre animalske produkter.
8. MAJ 2024 12.45

FURESØ: Furesø Kommune har et mål om at blive CO2-neutral i 2030. Skal det nås, skal der sættes ind mange steder, bla. skal der ske en ændring i de indkøb, der foretages til køkkenerne på skoler, plejehjem, aktivitetscentre o.lign. i kommunen.

Den udvikling er dog sat i gang, sidste år formåede de kommunale køkkener således at skære 28 ton af CO2-udledningen. Det viser kommunens årlige opgørelse "Grønt Regnskab 2023". 

Klimabesparelsen er bl.a. nået gennem mindre madspild, desuden er der serveret ti ton mindre kød. Det har ført til, at okse-, lamme- og svinekøds andel af indkøbene faldt fra ni pct. til syv pct. I stedet er der bl.a. indkøbt mere frugt og korn i 2023 ift. 2022. 

Det har medvirket til at nedbringe det samlede CO2-forbrug pr. indkøbt kilo fødevare fra 2,0 kg i 2022 til 1,9 kg i 2023, hvilket svarer til et fald på fem pct. 

- Når vi mindsker CO2-forbruget, nærmer vi os indfrielsen af Furesø Kommunes klimamål. Det afspejler en stadig større bevidsthed om vores fødevarers klima- og miljøpåvirkning. Det kan virkelig inspirere os alle, hvordan medarbejderne i kommunens køkkener omsætter "Furesø Principperne" til reel klimahandling, siger Lene Munch-Petersen (S), formand for Natur og Klima, i en pressemeddelelse.

I alt faldt madens samlede CO2-udledning i Furesø Kommunes køkkener til 889 ton mod 926 i 2022. 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.