dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Guldborgsund vedtager ny indkøbs- og udbudspolitik med fokus på bæredygtighed

Et flertal i byrådet i Guldborgsund Kommune vedtog torsdag aften en ny indkøbs- og udbudspolitik.
17. NOV 2023 10.21

GULDBORGSUND: Med en ny indkøbs- og udbudspolitik forpligter Guldborgsund kommune sig til, at det fremover skal være bæredygtigt, når det købes ind i den sydøstdanske kommune. Det gælder både på klima- og miljøområdet og på det sociale og økonomiske område. Det vedtog et flertal i byrådet torsdag aften.

Kommunen køber hvert år varer og tjenesteydelser ind for knap 1,6 mia. kr., og de midler skal nu bruges skal at skubbe på både bæredygtighed og cirkularitet, oplyser kommunen.

- En stor del af Guldborgsund Kommunes budget går til indkøb og udbud. 1,6 milliarder kroner er rigtig mange penge, og med en indkøbs- og udbudspolitik, der har bæredygtighed som omdrejningspunkt, kan vi rent faktisk gøre en forskel. Det gælder både i forhold til miljø og klima. Det gælder i forhold til social bæredygtighed og økonomisk ansvarlighed. Derfor er jeg meget glad for, at et flertal i byrådet har vedtaget en ny indkøbs- og udbudspolitik, der sætter en helt ny retning. Både for os selv som kommune og for de mange leverandører og virksomheder, vi samarbejder med, siger borgmester Simon Hansen (S).

Fokus på klima-, social-, og økonomiskbæredygitighed

Den nye indkøbs- og udbudspolitik har tre fokusområder. klima- og miljømæssig bæredygtighed. Social bæredygtighed. Og økonomisk bæredygtighed. 

Det kommer til udtryk ved at eksempelvis byggerier af skoler og institutioner fremover skal leve op til kravene for eksempelvis svanemærket byggeri eller lignende certificeringsordninger. 

Derudover vil der også være øge fokus på, at der fremadrettet stilles krav til for eksempel løn- og arbejdsvilkår hos de virksomheder og leverandører, som kommunen køber ind hos og samarbejder med, og kommunen vil også stille krav til, at leverandører skal bidrage til at få udsatte borgere tilbage på arbejdsmarkedet.

Kommunen vil desuden have øget fokus på totalomkostninger ved indkøb at varer. Det vil sige levetid, reparationsmuligheder, genanvendelighed mv.

Det økonomiske fokus vil også føre til, at kommunen vil forsøge at indgå samarbejder medandre myndigheder og kommuner. På den måde kan man opnå stor volumen i indkøb, stordriftsfordele samt udveksle erfaringer og dele nyttig viden. 

- Jeg synes, at vi med denne indkøbs- og udbudspolitik tager vores ansvar alvorligt. Både i forhold til miljø og klima og i forhold til den bedst mulige forvaltning af borgernes penge. Jeg glæder mig derfor til at følge resultaterne af den nye og ret ambitiøse politik, siger Simon Hansen.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.