DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ved operationslejet med den nye firarmede robot står professor og overlæge Pernille Tine Jensen, Kvindesygdomme og Fødsler. Bagerst i billedet tv er operationssygeplejerske Kajia Brix, og professor og overlæge Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgi (th), der betjener robotten fra operationskonsollen.
Foto: Tonny Foghmar

Hospital tager nye operationsrobotter i brug

600 kræftpatienter skal årligt få gavn af Aarhus Universitetshospitals to nye avancerede robotter.
21. JAN 2021 14.15

MIDTJYLLAND: Aarhus Universitetshospital, AUH, har udvidet robot-vognparken med to såkaldte da Vinci Xi-robotter. De skal i denne uge operere de første patienter med kræft i urinvejene eller underlivet. De to robotter vil årligt komme over 600 patienter til gavn.

Robotterne sikrer en mere skånsom behandling af patienterne, forklarer professor og overlæge, Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgi, der til dagligt opererer patienter for kræft i urinblæren. Med dem kan man nemlig nøjes med et lille snit modsat åben kirurgi.
 
- Det betyder ikke blot den mest optimale behandling for vores patienter med kræft i urinvejene og underlivet, men også at patienterne får færre komplikationer efter operationen og hurtigere bliver udskrevet fra hospitalet, siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Robotkirurgi øger overlevelse

På AUH's på Operationsgang for urinvejskirurgi og gynækologi er professor og overlæge Pernille Tine Jensen, Kvindesygdomme og Fødsler begejstret for de nye enorme firearmede robotter frem. Til dagligt opererer hun kvinder for forstadier til eller kræft i livmoder, livmoderhals og æggestokke.
 
- Med robotten har jeg som kirurg mulighed for at operere med meget stor præcision og arbejde i 3D. Det forbedrede kamera gør i de nye robotter også, at vi kan arbejde mere sikkert. Alt sammen et samarbejde mellem robot, kirurg og teamet på operationsstuen, der gør, at vi leverer behandling af allerhøjeste standard for meget syge patienter, fortæller Pernille Tine Jensen, overlæge og professor i Kvindesygdomme og Fødsler og fortsætter:
 
- Vi ved fra en stor dansk undersøgelse af kvinder opereret for livmoderkræft, at der ved robotkirurgi er minimal risiko for alvorlige komplikationer og øget overlevelse sammenlignet med åben kirurgi uden brug af robot.
 

  • Fakta
    AUH fik sin første da Vinci robot i 2002 som ét af de eneste steder i Europa
  • I dag ejer AUH tre da Vinci Xi robotter
  • De to nyeste robotter bruges til kræftoperationer inden for urinvejskirurgi og gynækologi (livmoderhals-, livmoder-, og tidlig æggestokkræft)
  • Den tredje robot bruges til kræftoperationer inden for mave- og tarmkirurgi og øre-, næse- og halskirurgi

Kilde: Region Midtjylland

ibs