dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ikke bæredygtigt – men vi investerer fortsat i træbaserede biomasseanlæg

Biomassefyrede kraftvarmeanlæg er tænkt som en overgangsløsning – men ifølge ny opgørelse fortsætter milliardinvesteringerne i nye anlæg.
26. MAJ 2023 11.40

København, Odense, Esbjerg, Tønder og Ringe – for blot at nævne nogle få. Til trods for at grønne organisationer og eksperter i årevis har råbt op om og kritiseret Danmarks markante forbrug af særligt træbaseret biomasse, så investeres der milliarder i nye træbaserede biomassekedler og -anlæg til kraftvarmeproduktionen.

Således viser en opgørelse foretaget af Ingeniørens branchemedie GridTech på basis af Energistyrelsens energiproducenttælling, at 89 nye træpille- eller skovflisanlæg er sat i drift i perioden 2017-2021.

Efter 2021 er der endnu ikke registreret nye data i styrelsens opgørelse. Men investeringerne i nye træbaserede biomasseanlæg fortsætter også ind i 2022 og 2023. Blandt andet med et nyt 60 MW-anlæg i Esbjerg, et 150 MW-anlæg ved Fjernvarme Fyn, et 10 MW flisanlæg i Tønder og et 4,5 MW flisanlæg ved Ringe.

Investeringerne sker på trods af, at Klimarådet i flere år har anbefalet en nedtrapning af vores forbrug af – særligt træbaseret – biomasse, som ifølge rådet er for højt og »en hindring for at sige, at vi er et foregangsland på klimaområdet.«

Tidligere minister: Biomasse må og skal være en overgangsløsning

Den nu forhenværende klima- og energiminister, Dan Jørgensen (S), har da også tidligere forsikret danskerne om, at biomasse "må og skal være en overgangsløsning".

Alligevel fortsætter investeringerne i rent biomassebaserede værker, hvilket ifølge professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Jette Bredahl Jacobsen er "problematisk, fordi vi i dag har andre og bedre, grønnere alternativer til at producere vores el og varme i kraft af varmepumper med elektricitet fra vind- og solenergi," siger hun og tilføjer:

- Vi har i dag så stor en mængde af biomasseanlæg, at det er uhensigtsmæssigt at investere mere i det.

Hos Dansk Fjernvarme forstår man godt undren over nye investeringer, når nu biomassefyrede kraftvarmeværker er tænkt som en overgangsteknologi.

- Udfordringen er bare, at der for nuværende ikke er teknologier, der 1:1 kan erstatte de sidste fossile brændsler, der er i vores energiproduktion, og 1:1 overtage den rolle, som biomassen har på nuværende tidspunkt, siger Maria Dahl Hedegaard, der er fagkonsulent hos Dansk Fjernvarme. 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.