dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ingen sundhedsfaglige i fire af fem regioners whistleblowerenheder
Kun i Region Hovedstaden er der sundhedsfaglige i whistleblowerenhederne. Dog er det hospitalernes egne ledelser der behandler sagerne.
Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Rundspørge:
Ingen sundhedsfaglige i fire af fem regioners whistleblowerenheder

DK Nyt har undersøgt fagligheden i regionernes whistleblowerenheder. I fire ud af fem enheder er der ingen sundhedsfaglige. I Hovedstaden håndterer det pågældende hospitals ledelse selv sagerne.

I den midtjyske kræftskandale nåede kritiske kræftlægers advarsler om blandt andet overskredne ventelister ikke frem til de øverste lag i Region Midtjylland, selv om de brugte whistleblowerordningen. Og en af forklaringerne har været, at der ikke er folk med sundhedsmæssige kompetencer blandt de folk, der skal vurdere de sager, der dukker op. 

Nu viser en rundspørge foretaget af DK Nyt, at den slags sundhedsfaglige kompetencer ikke er at finde i fire ud af fem regioners whistleblowenheder.

Kritikken af Region Midtjyllands enhed kom fra Erik Mygind du Plessis, som forsker i whistleblowerordninger på Syddansk Universitet og overfor DR vurderede, at kræftsagen kunne have haft et andet udfald, hvis ordningens vurderingskomité ikke bestod af tre direktører, som alle har en økonomfaglig baggrund - ikke en sundhedsfaglig. Som han sagde:

- Hvis jeg var potentiel whistleblower i Region Midtjylland, ville jeg tænke mig om en ekstra gang, når jeg har set det her forløb, hvor der ikke sker det store, når man indberetter. Jeg ville nok være hurtigere til at gå andre veje med min henvendelse. Jeg ville være fristet til at gå direkte til pressen.

Alle fem regioner har hyret et advokatselskab til i første omgang at tage sig af de whistleblowerordninger, som har været lovpligtige siden 2022. De fire har valgt det samme, Bech-Bruun, mens Region Syddanmark har engageret Norrbom Vinding til formålet.

Hvem behandler whistleblowersagerne?

I Region Midtjylland sender Bech-Bruun oplysningerne til regionens vurderingskomité, som sørger for den videre behandling af oplysningerne. Komitéen består af vicedirektør Carsten Lind, Regionssekretariatet, økonomidirektør Mette Jensen fra Koncernøkonomi og vicedirektør Jørn Mørup fra Koncern HR, fremgår det af regionens hjemmeside. 

Ovenpå kræftskandalen har regionen dog nu besluttet, at den vil ændre i sammensætningen af dens whistleblowerenhed. Derfor skal der i fremtiden være en person med lægefaglig baggrund i regionens vurderingskomité.

I Region Hovedstaden behandles whistleblowersager ikke af regionens direktører, men af direktøren og stabschefen/sekretariatschefen på det pågældende hospital, som sagen hører til, oplyser regionen. Det er unikt ift. de andre regioner.

I Region Sjælland består vurderingskomiteen af økonomidirektør Karsten Ole Knudsen, direktør for Koncern HR, Marianne Evers samt direktør for Koncern Ledelse og Kommunikation, Lisbeth Iversen, oplyser regionen.

I Region Nordjylland er det to interne jurister fra to forskellige enheder, der håndterer whistleblows, oplyser regionen.

I Region Syddanmark er økonomidirektøren udpeget til ansvarlig for whistleblowerordningen. Kasper Breum Petersen er lige nu konstitueret i den stilling. Udover ham består den tværgående whistleblowerenhed af specialkonsulent, Lone Dueholm, Budget og Økonomistyring, jurist Tine Dalsgaard Clausen, HR Jura, juridisk specialkonsulent Michael Bredahl, HR Jura, og juridisk chefkonsulent Trine Andersen, Regionssekretariat og jura.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.