
Et digitalt og interaktivt gulv, der kombinerer leg, læring og bevægelse er i øjeblikket på vej ind i folkeskoler, vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger. Gulvet er udviklet på Alexandra Instituttet i Aarhus.
Ved at bruge hænder og fødder som mus kan eleverne klikke på gulvskærmen og arbejde med en række specialudviklede læringsapplikationer såsom quiz, vendespil, geometri og gulvtastatur rettet mod skolefagene. Apps til gulvet er lavet på en sådan måde, at eleverne både kan dyste mod eller hjælpe hinanden og aktivt bruge kroppen undervejs. Bevægelserne registreres af et specielt kamera monteret i loftet.
- Vidensbrønden giver lærerne store muligheder for differentiering i forhold til fagligt indhold og niveau i spillene. Endvidere har lærerne mulighed for at sammensætte undervisningen individuelt, to og to eller i grupper. Vores erfaring viser, at den aktive undervisningsform får flere elever med i undervisningen og især motiverer børn, der godt kan lide at bevæge sig, når de skal lære, forklarer lærer og medievejleder på Møllevangsskolen i Aarhus Gitte Molbæk.
Elever og lærere udvikler indhold
Ved hjælp af den medfølgende software kan elever og lærere udarbejde deres eget læringsindhold, der både inddrager tekst, lyd og billeder. Når indholdet er færdigt, kan det deles internt på skolen eller med andre skoler. Der findes allerede flere hundrede sådanne indholdsproduktioner lavet af lærere og elever. Der er indtil videre udviklet ca. 15 læringsapplikationer, som man kan lægge sit eget indhold i, men flere er på vej.
- På Møllevangskolen har vi bl.a. arbejdet med undervisning på tværs, hvor ældre elever underviser yngre elever. En 5. klasse har i den forbindelse lavet en række vendespil til børnehaveklassen. Det har her vist sig, at det er ekstra motiverende for elever, når ældre og yngre elever på den måde skaber læringsfællesskaber. En stor gevinst ved vidensbrønden er, at børnenes lærelyst motiveres af det fællesskab, der opstår gennem interaktionen på gulvet, forklarer Gitte Molbæk.
Vidensbrønden er oprindeligt udviklet af forskere fra Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet og Arkitektskolen i et projekt sammen med arkitektvirksomheden Arkitema, den rådgivende ingeniørvirksomhed Søren Jensen A/S, AV-firmaet Solutors og Aarhus Kommune.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.