DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

København får flere kommuner med på grønne indkøb

Miljømærkning Danmark roser københavnsk indkøbsstrategi
5. JUL 2018 11.41

KØBENHAVN: I 2019 og 2020 skal Københavns Kommune træffe nye aftaler med producenter af legetøj og kontormøbler. Men der er næsten ikke noget miljømærket legetøj eller kontormøbler at købe. Og miljømærket skal det helst være – det besluttede Borgerrepræsentationen sidste år.

Derfor fortæller kommunen allerede nu virksomhederne, at hvis de vil have fingrene i de 23,3 mio. kr., som kommunen hvert år betaler for legetøj og kontormøbler, så skal de få miljømærket deres produkter, skriver TV 2 Lorry.

- Jo flere, der laver noget, der er miljømærket, jo større miljøeffekt får vi. Så bliver der færre kemikalier i legetøjet, og vi udleder mindre CO2 med videre, siger Merete Kristoffersen, enhedschef Teknik- og Miljøforvaltningen.  

Det indebærer primært, at kommunerne, regionerne eller de statslige institutioner skal sige ja til, at de også vil prioritere legetøj og kontormøbler med miljømærker over dem uden miljømærker, når de næste gang skal indgå nye aftaler.

Hvert år vælger kommunen to til fire områder, hvor de fortæller virksomhederne i god tid, at de har tænkt sig at prioritere miljømærkede produkter. I år er det legetøj og kontormøbler.

Ifølge Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark, er Københavns strategi en god måde at få flere grønne varer på hylderne.

- Deres krav har gjort, at der nu findes virksomheder over hele landet, som udbyder svanemærket rengøringsservice, og at antallet af svanemærkede rengøringsselskaber på få år er mere end fordoblet, siger Rikke Dreyer, chefkonsulent for offentlige indkøb i Miljømærkning Danmark.

Indtil videre har Herlev, Køge og Billund kommuner sagt ja.

Medlemmerne af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er udover Københavns Kommune  Egedal, Roskilde, Frederiksberg, Gladsaxe, Ishøj, Sønderborg, Aarhus, Odense, Aalborg, Kolding kommuner, Miljø og Fødevareministeriet, Region Midtjylland og Region Syddanmark.