KØBENHAVN: I dag er DanWatch ude med mini-rapporten 'På kant med klimaet', der dokumenterer, hvordan Københavns Kommune har investeret 53 millioner kroner i kul-, olie- og gasselskaber som Shell, Statoil og BHP.
Investeringerne i forurenende energi sker på trods af, at Københavns Kommune brander sig som grøn by, er blevet udnævnt til EU's grønne hovedstad og har modtaget en international pris for sin ambitiøse klimaplan. En plan, der skal sikre, at København er CO2 neutral i 2025 blandt andet ved at satse på grøn energi, der imødegår ‘både lokale og globale udfordringer'.
Kommunen har samtidig en etisk investeringspolitik, der forbyder den at investere i virksomheder, der overtræder FN-konventioner eller internationale anerkendte normer fra OECD eller FN.
Rapporten På kant med klimaet dokumenterer, at kommunen bryder egne etiske retningslinjer ved at investere i kul-, olie- og gasselskaber som Glencore, Exxon og Gazprom, der har overtrådt internationalt anerkendte normer og retningslinjer om menneskerettigheder og klima- og miljøhensyn.
Undersøger Glencore
Ifølge adm. direktør i København Claus Juhl er det en meget lille del af kommunens samlede investeringer, der placeres i konventionel energi. Når kommunen overhovedet vælger at investere i konventionel frem for bæredygtig energi, er det fordi, at målet om CO2 neutralitet gennemføres gennem investeringer i kommunen. Ikke andre steder.
Ifølge Claus Juhl er Københavns Kommune opmærksom på, at investeringer i selskaber som Glencore er på kant med FN og OECD retningslinjer.
- Vi og vores investeringsforening vil naturligvis ikke investere i et selskab, som bryder vores regler. Det er korrekt, at der har været kritik af Glencore. Det undersøges p.t. nærmere, og der er en dialog med selskabet med henblik på afklaring af forholdene og eventuelle konsekvenser, siger Claus Juhl til Danwatch.
Læs rapporten På kant med klimaet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.