DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kommunal tvivl om databehandleraftaler
Foto: Mehau Kulyk, Ritzau Scanpix

Kommunal tvivl om databehandleraftaler

Hvad skal der egentlig stå i en databehandleraftale? Og skal man overhovedet have en? Det er svært at svare på, oplever flere kommuner.
20. FEB 2020 15.45

Der hersker tvivl blandt danske kommuner, når det kommer til, om der skal være en databehandleraftale, hvis der er installeret en tracker på kommunens hjemmeside. Det kan være Google Analytics eller SiteImprove – de to er i hvert fald de største spillere på banen, når det kommer til hjemmesidestatistikker. Tvivlen blev tydelig, da kommunen.dk søgte aktindsigt i kommunale databehandleraftaler efter en gennemgang af alle landets kommuners hjemmesider, skriver kommunen.dk.

Nogle kommuner, som har Google Translate installeret på deres hjemmeside, har for eksempel databehandleraftaler med Google, mens Norddjurs Kommune oplyser til kommunen.dk, at KL har anbefalet ikke at indgå aftaler med techvirksomheden. Nyborg fortæller, at det er aftalt mellem kommunerne og KL, at kommunerne ikke selv hver især skal indgå databehandleraftaler med de store internationale virksomheder som fx Facebook og Google.

Skive Kommune oplyser, at de store databehandlingsvirksomheder som Google slet ikke vil indgå databehandleraftaler, og i Høje-Taastrup Kommune kom det noget bag på den, at der sad en tracker fra Google på dens hjemmeside, for det havde den intet ønske om at have.

Men det er også lidt kringlet med de databehandleraftaler, kan man forstå, når man taler med Kenni Olsen. Han er fuldmægtig hos Datatilsynet, og han forklarer, at det hele kommer an på, om den der behandler dataene, selv skal bruge dem til noget, eller de alene handler på vegne af kommunen:

- Det der kendetegner forholdet mellem en databehandler og en dataansvarlig, er, at det er den dataansvarlige, der bestemmer hvordan data må bruges, hvorfor data overhovedet må bruges, hvilke data der må bruges, og hvad en virksomhed må bruge til at behandle dataene med. Til gengæld er det så den dataansvarlige, der har ansvaret for, at dataene bliver behandlet inden for lovens rammer, siger Kenni Olsen.

 

Læs mere om, hvor man som kommune skal have databehandleraftaler, og hvornår man ikke skal, på kommunen.dk.