DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau Scanpix

Kommune fyrer advokatfirma med tætte bånd til Blackstone

Frederiksberg Kommune har opsagt udbudskontrakten med et advokatfirma, efter det har fået den amerikanske kapitalfond Blackstone som klient.

FREDERIKSBERG / KØBENHAVN: Frederiksberg Kommune har revet kontrakten med sin husadvokat, DLA Piper, midt over, efter at advokatfirmaet tilbage i sommer tog den omdiskuterede, amerikanske kapitalfond Blackstone ind som klient. Det skriver TV2 Lorry

Blackstones forretningsaktiviteter har i det forgangne år været en varm politisk kartoffel på Frederiksberg, efter at kapitalfonden i december 2018 indgik en aftale med Frederiksberg Boligfond om at købe ejendommene Den Sønderjyske By og Svalegården.

Ejendomshandlen, der løb op i en mia. kr., udløste massive protester blandt beboerne, der frygtede, at Blackstone ville renovere ejendommene for at presse huslejen op. I starten af oktober valgte Blackstone dog at ophæve købsaftalen, og beboerne kunne dermed ånde lettet op. I Frederiksberg Boligfonds bestyrelse sidder der i øvrigt tre medlemmer, der er udpeget af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Beslutningen om at opsige kontrakten med DLA Piper blev truffet af kommunens magistratstyre tilbage i september, hvor det var oppe at vende som et fortroligt punkt. Det bekræfter borgmester Simon Aggesen (K), over for TV 2 Lorry.

- Vi opsagde aftalen umiddelbart efter, skriver han i en mail til TV 2 Lorry.

Opskruede husleje under opsyn
Blackstone har det seneste år været i mediernes søgelys. Blandt andet DR og Politiken har sat fokus på, hvordan huslejen kan blive skruet kraftigt op, efter kapitalfonde har købt ejendomme og istandsat eksempelvis køkkener. 

Det sker, ved at Blackstone udnytter §5.2 i boligreguleringsloven, der tillader udlejer at hæve huslejen markant, hvis de har sat lejligheden i stand ved fraflytning for minimum cirka 250.000 kr. Dermed kan kapitalfonde flytte huslejen ud af den restriktive boligreguleringslov og over i lejeloven, hvor huslejen kan sættes efter det lejedes værdi, skriver DR. 

Det giver kort sagt kapitalfonde muligheden for at tjene lette penge på det danske boligmarked i særligt København og på Frederiksberg.

Flere partier ønsker at bremse finten, men der er politisk uenighed om, hvordan det bedst kan gøres, uden det går ud over eksempelvis ejere af andelsboliger. 

Fortsætter, indtil ny advokat er fundet
Men på trods af en opsigelse af kontrakten og et kommende udbud, fortsætter DLA Piper sit arbejde for kommunen, frem til en ny advokat er fundet.

Men det er ikke godt nok, mener Socialdemokratiet på Frederiksberg, der allerede før sommerferien foreslog, at kommunen fyrede DLA Piper som husadvokat.

- Vi er ikke tilfredse. Vi synes, man skal sige fuldt stop, og det skulle man have gjort i sommer, da vi fandt ud af det. Vi skal ikke have samme advokat som Blackstone. Den er ikke meget længere, siger Sine Heltberg, der er medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for Socialdemokratiet, til TV2 Lorry.

Hun betegner det som et skrækscenarie, hvis kommunen havde fortsat kontrakten med DLA Piper, fordi kommunen potentielt kunne ende i en situation, hvor advokatfirmaet ville spille en dobbeltrolle ved at repræsentere både Blackstone og Frederiksberg Kommune.

- De har jo, qua at de har rådgivet Frederiksberg Kommune om de dokumenter, der lå og så videre, haft en enorm viden. Den viden synes vi ikke, at de skal bruge hos Blackstone.

- Vi ønsker slet ikke, at vi bevæger os ud i sådan noget, hvor der kan sås tvivl om noget som helst, siger Sine Heltberg.

Simon Aggesen deler den bekymring.

- Det ser jeg på med stor alvor. Derfor er jeg glad for, at en enig Magistrat tilbage i september valgte, at aftalen skal opsiges. Det betyder, at vi er i fuld gang med at finde et nyt advokatfirma, svarer Simon Aggesen i mailen til TV2 Lorry.

Han oplyser, at der er en del verserende sager og opgaver, som advokatfirmaet fortsat vil skulle håndtere i opsigelsesperioden.

TV2 Lorry har kontaktet DLA Piper for en kommentar. Men ifølge firmaets managing partner, Martin Lavesen, udtaler firmaet sig ikke om dets klientrelationer.

- Men jeg vil gerne understrege, at vi naturligvis overholder gældende regler og praksis for habilitet og omgang med fortrolig information i relation til vores klienter, skriver Martin Lavesen i en mail til TV2 Lorry.

Ritzau / esl