DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Steen Agger, Ritzau Scanpix

Kommuner i nødråb: Hjælp os med at bekæmpe mårhunden

Der er ikke udstyr nok til at dræbe den altædende mårhund - otte kommuner beder nu miljøministeren om hjælp.

Flere steder i landet ligger jægere frivilligt på lur efter mårhunden. Jagten kræver særligt udstyr såsom vildtkameraer, særlige foderpladser og grønt LED-lys til brug i de mørke nattetimer. Den slags er ikke gratis. Det skriver DR Midt & Vest.

Derfor har lokale jagtforeninger rundt om i landet med støtte fra de lokale kommuner skaffet udstyret, som udlånes til medlemmer, der hjælper med at bekæmpe mårhunden. Men det er ikke nok.

- Når folk ringer til os og efterspørger grej, så kan vi desværre ikke udlevere mere, for vi har ikke mere end det, der er ude at køre i forvejen, forklarer Rita Sønderby, der også er formand for Husby Jagtforening og medlem af Holstebro Jægerråd.

Mårhunden er i eksplosiv vækst. I 1995 var der registreret ti mårhunde i Danmark. Om fem-ti år forventer man, at der er 30.000 mårhunde, hvis udviklinger fortsætter.

Derfor sender otte kommuner nu et nødråb til miljøministeren.

- Det er simpelthen nødvendigt, at staten bidrager ved at tage tegnebogen op. Ikke mindst fordi der er en meget stor bestand af mårhunde på statens arealer, siger Karsten Filsø (SF), formand for miljøudvalget i Holstebro Kommune til DR Midt & Vest.

Miljøstyrelsen uddeler hvert år 4,5 mio. kr., som bruges til at komme invasive dyr til livs.

Kommunerne beder ikke om et eksakt beløb, men Karsten Filsø anslår, at der er brug for 5-10 mio. kr. alene til at bekæmpe mårhunden.

Brevet til miljøministeren er underskrevet af Holstebro, Skive, Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Ikast-Brande og Herning Kommune.

MG