dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner kan spare 500 mio. kr. årligt ved OPS på vej- og parkområdet
Der er mange penge at hente, hvis kommunerne sender flere opgaver i udbud, lyder det fra DI.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

DI:
Kommuner kan spare 500 mio. kr. årligt ved OPS på vej- og parkområdet

Ifølge DI kan landets kommuner spare op mod 500. mio. kr. årligt ved at sende flere opgaver på vej- og parkområdet i udbud.
1. FEB 2022 12.24

Der er mange penge at hente for de danske kommuner, hvis de øger fokusset på offentligt-privat samarbejde (OPS) på vej- og parkområdet. Ifølge en ny analyse fra DI kan der på landsplan hentes kommunale gevinster for op mod 500 mio. kr. årligt, ved at sende opgaver såsom græsslåning, snerydning og vedligehold af infrastruktur i udbud, skriver DI i en pressemeddelelse. 

I gennemsnit blev 45,1 pct. af de udbudsegnede opgaver på vej- og parkområdet løst i samarbejde med private leverandører i 2020. Erfaringerne fra de ti kommuner, der er længst fremme på området, viser dog, at dét niveau kan løftes til 76 pct, lyder en af konklusionerne i analysen.

For at indfri potentialet på 76 pct. har kommunerne altså mulighed for at samarbejde med private om yderligere opgaver for i alt 3,3 mia. kr. DI vurderer, at kommunerne i så fald ville kunne høste gevinster for op mod 500 mio. kr.

I enkelte kommuner kan vejen til de 76 pct. synes lang, men der kan ofte være inspiration at hente hos nabokommunen. F.eks. har kommunerne Aabenraa, Frederikshavn og Egedal alle formået at løfte graden af samarbejde med virksomhederne med mere end 10 procentpoint fra 2018 til 2020. Derfor lyder opfordringen fra DI til at turde lade sig inspirere. 

- Blandt de nordjyske kommuner er forskellen på, hvor meget kommunerne samarbejder med private virksomheder desværre for stor på vej- og parkopgaver. Derfor er det oplagt for de kommuner, hvor samarbejdet med private halter efter, at kigge mod nabokommunen for at søge inspiration, siger Michael Jørgensen og fortsætter:

- Med så store kommunale forskelle er det et oplagt sted for de mange, nye kommunalbestyrelser at rette blikket mod private virksomheder og lade dem hjælpe med at løse opgaver, siger Michael Jørgensen.

amp

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.