dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Tredje år i træk:
Kommunerne øger samarbejdet med private leverandører

I 2023 købte kommunerne ydelser hos de private leverandør for 76,7 mia. kr., hvilket svarer til fremgang på 897 mio. kr. Der er dog stadig potentiale til væsentligt mere, mener Dansk Industri.
10. JUN 2024 15.33

Det går fremad med kommunernes samarbejde med private, men der er stadig endnu større potentiale. Sådan kan resultatet af en analyse fra Dansk Industri udlægges. 

Organisationen har således gennemgået kommunernes regnskaber for 2023 og disse viser en fremgang i samarbejdet med private leverandører på 0,3 procentpoint fra 2022 til 2023 målt på Privat Leverandør Indikator (PLI) . Det er tredje år i træk, der er fremgang på området. 

I 2023 købte kommunerne ydelser hos de private leverandør for 76,7 mia. kr., hvilket svarer til fremgang på 897 mio. kr. 

Samlet set lå kommunernes PLI på 27,7 pct i 2023. Det vægtede gennemsnit dækker dog over væsentlige forskelle kommunerne imellem, hvilket vidner om et uforløst potentiale for offentlig-privat samarbejde. I bunden løser kommuner som Tårnby og Kerteminde mindre end 25 pct. af deres opgaver via samarbejde med private virksomheder, mens kommuner som Holbæk og Brønderslev ligger over 30 pct. Helt i top ligger Gribskov Kommune med en PLI på 47,8 pct.

Hvis alle kommuner løftede brugen af private leverandører svarende til niveauet for de ti bedste inden for hver hovedkonto, ville yderligere opgaver for 38,2 mia. kr. kunne løses via offentlig-privat samarbejde. Det ville samtidig indebære, at kommunernes samlede inddragelse af private leverandører (PLI) løftes fra 27,7 til 41,5 pct.

Kommunernes samarbejde med private virksomheder bliver i DI's analyse målt ved Privat Leverandør Indikatoren (PLI). PLI måler andelen af udbudsegnede driftsopgaver, som varetages af private virksomheder. PLI udregnes således som andelen af de kommunale bruttodrifts-udgifter til opgaver, der må varetages af de private, som faktisk varetages af private leverandører.

amp

Skærmbillede 2024-06-10 kl- 15-31-46 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.