DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kommunerne slår staten på effektivitet i it-udbud

Kommunedata blev solgt til KMD og siden er monopolet brudt. Datacentralen blev solgt til CSC, og siden er det udbudsloven, der er blevet brudt
18. JAN 2016 6.37

Kommunerne har demonstreret langt større effektivitet end staten, når det gælder it-indkøb, skriver Politiken med henvisning til forskellen på salget af det kommunale Kommunedata og den statslige Datacentralen.

Kommunerne solgte Kommunedata til KMD i 2008, og har fra Dag 1 haft fokus på at bryde KMD’s monopol på it-leverancer, så de i dag kan prale af en solid økonomisk gevinst. Staten solgte Datacentralen til CSC tilbage i 1996, men lige siden har en række statslige organer været bundet til gamle ineffektive it-systemer til skade for skatteyderne. 

- Man må så sige, at kommunerne og KL var fantastisk forudseende ved fra start at skabe et indkøbsfællesskab. Kombits rolle her i de første år har ene og alene været at komme ud af den monopolsituation, man har været i, få beskrevet de her systemer, få et marked aktiveret og udbudt systemerne, siger Kombit-direktøren selv, Thomas Rysgaard Christiansen, til Politiken.

Låst til forældede systemer
Rigspolitiet og Skat har derimod i 20 år brudt udbudslovgivningen ved blot at forlænge monopolaftaler med CSC, skriver Politiken. Flere andre statslige instanser er i samme situation: låst til forældede it-systemer og dyre kontrakter, der er vanskelige at komme ud af. Rigsrevisionen vil nu granske spildet af skattekroner, som ad åre formentlig kan opgøres i milliarder.

I modsætning hertil har kommunerne koncentreret it-indkøbsindsatsen. Siden etableringen for seks år siden er antallet af it-leverandører af tunge systemer til kommunerne gået fra en, KMD, til seks i dag. I forbindelse med udbuddene har der været afgivet 19 tilbud. Konkurrenceudsættelsen giver en besparelse på 25 pct., oplyser Kombits direktør over for Politiken.

mk