DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Letbanen har ikke økonomi til hjertestartere

Letbanen i Aarhus har ingen hjertestartere ombord. Og det undrer både Aarhus Kommune og Hjerteforeningen.

AARHUS / NORDDJURS / ODDER: Efter lang tids venten kan passagerer endelig hoppe ombord på Letbanen på stop mellem Grenaa, Aarhus og Odder.

Men personer med dårligt hjerte skal måske lige tænke sig om en ekstra gang, inden de gør brug af den længe ventede bane. Hvis en passager falder om på et letbanetog, skal medpassagererne nemlig kigge langt efter en hjertestarter. Der er ingen hjertestartere at finde, hverken på stationer eller i togene.

Det er kritisk, hvis man spørger Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Hun er nemlig kommet med en ti dages forespørgsel på, hvorfor der ikke er opsat hjertestartere i hverken Letbanen eller på stationer.

- Når der sidder et menneske i en letbane, om det så er ham, der styrer banen, eller det er en passager, der falder om, mister bevidstheden og har brug for en hjertestarter, og så har vi det ikke, det er simpelthen bare ikke godt nok og må bare ikke finde sted, siger Jette Skive til TV2 Østjylland.

Årsagen til forespørgslen fra rådmanden kommer efter, at en chauffør i et letbanetog i lørdags pludselig fik et ildebefindende og måtte have hjælp af andre passagerer på toget. I den forbindelse ledte hjælperne efter en hjertestarter, men kunne ikke finde en. Fordi der ikke findes nogen.

Også hos Hjerteforeningen Odder undrer man sig over, at der ikke allerede fra start er tænkt hjertestartere ind i letbanetogene.

- Problemet ligger måske i de regler, der er for, at man kan lave en letbane, for der burde man tænke hjertestartere ind fra starten, siger René Krongaard, der er næstformand i Hjerteforeningen Odder, til TV2 Østjylland.

Økonomien kom i vejen
Ifølge direktøren for Letbanen er det økonomien, der er grundlæggende forklaring på de ikkeeksisterende hjertestartere i togene.

- Den helt kedelige forklaring er, at der ikke har været sat penge af til det, siger Michael Borre, der er direktør for Aarhus Letbane.

Både i DSB's tog, i S-tog på Sjælland og på togstationer rundt i hele landet er det muligt at finde hjertestartere. Men selvom letbanedirektøren er positiv over for hjertestartere, kan de altså ikke findes på hverken østjyske letbanestationer eller letbanetog.

- Jeg synes, det er godt med hjertestartere. Det er godt og vigtigt, og det redder liv. Vi har faktisk været i dialog med nogen siden november om at få sponsoreret hjertestartere, siger Michael Borre.

Han fortæller, at der endnu ikke er kommet afklaring på, hvem og hvor mange hjertestartere, de kan få sponsoreret.

- Vi har haft travlt med så mange andre ting, så nogle gange går der tid mellem, vi får talt sammen, men grundlæggende handler det om et firma, der mener, de kan finde sponsorer til at sætte hjertestartere op på udvalgte perroner, og de skal først have fundet ud af, om de kan sponsorere det, eller om vi selv skal betale dem.

MG