DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Leverandøren fundet til alternativ ældrepleje

Ikast-Brande Kommune sætter Buurtzorg-pilotprojekt igang.

IKAST / BRANDE: På en studietur til Amsterdam blev byrådet i Ikast-Brande Kommune præsenteret for nonprofitvirksomheden Buurtzorg, som leverer hjemme- og sygepleje til et stort antal hollandske borgere, og det skaber konkrete resultater hjemme i Danmark, skriver kommunen.

Konceptet for levering af integreret syge- og hjemmepleje, som Buurtzorg havde udviklet, havde medført banebrydende resultater i Holland til glæde for både brugere, pårørende og medarbejdere.

Ikast-Brande Kommune har nu oversat Buurtzorg-modellen til danske forhold, og det er håbet, at man kan opnå tilsvarende gode resultater. Derfor har Ikast-Brande Kommune indgået kontrakt med Lokalepleje Danmark om levering af hjemme- og sygeplejeydelser til kommunens borgere i Engesvang og Bording i en Buurtzorg-lignende model:

  • Borgerne bliver mødt af færre medarbejdere – typisk tre-fire personer. Teamet vikarierer eksempelvis for hinanden. Borgeren får én primær kontaktperson.
  • Der forventes kortere forløb for borgerne.
  • Opgaverne udføres i selvorganiserende teams med forskellige faggrupper blandt andet sosuassistenter og sygeplejersker, der prioriterer og planlægger deres egen indsats.
  • Det tværfaglige team har en særlig opgave med at skabe lokal forankring og etablere netværk i lokalområdet. Teamet inddrager løbende borgerens eget netværk.

- Jeg er glad for, at vi nu er nået hertil i vores forsøg på at skabe bedre betingelser for levering af syge- og hjemmepleje i Danmark. Pilotprojektet har haft overraskende stor interesse fra både borgere, andre kommuner, Ældre Sagen, fagforeninger samt fra pressen, og vi vil også selv følge det tæt. Jeg ser meget frem til samarbejdet med Lokalpleje Danmark, som viser stort engagement i projektet, og som har et tæt samarbejde med Buurtzorg i Holland, siger borgmester Ib Lauritsen (V).

Der er tale om et pilotprojekt med kontraktstart i løbet af april 2020, og kontrakten løber i toethalvt år. Ikast-Brande Kommune vil sikre en grundig slutevaluering, så det kan dokumenteres, om pilotprojektet giver de forventede resultater.

MG