DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Millionsvindel i forsvaret gik til ombygning

En fik renoveret hus, en anden købte smedejernslåger og bøgehækplanter i sag om millionsvindel i Forsvaret. Statsrevisorernes formand har aldrig set lignende.

At brænde alle pengene på kontoen af sidst på måneden er et billede, som mange nok vil genkende. Det gælder også i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvor to ansatte anklages for at stå bag millionsvindel i forbindelse med indkøb.

Alene i december sidste år brugte styrelsen 291 mio. kr., hvilket er over halvdelen af budgettet for hele året. Formålet kunne have været at tømme kontoen i julemåneden, så pengene ikke overføres til næste år.

Sagen kom til offentlighedens kendskab torsdag, hvor det kom frem, at samme person i styrelsen kunne bestille, betale og modtage en vare, hvilket har gjort millionsvindlen mulig.

Der har været tilfælde, hvor systemet har spærret en faktura, fordi den var for dyr. Men spærringen blev fjernet af den samme medarbejder, som stod bag bestillingen.

Fredag udtalte Statsrevisorerne deres hårdeste kritik på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen.

'Aldrig været med til noget lignende'
- Det er chokerende det her. Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Jeg har været statsrevisor i 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende, og derfor har vi også udtalt en meget skarp kritik, sagde formand Henrik Thorup (DF).

Statsrevisorerne kritiserede skarpt, at ansatte i ejendomsstyrelsen har løjet for Rigsrevisionen, når der er blevet spurgt til beviser for de indkøb, der er foretaget. Spørgsmålet er, om sagen går længere op i systemet.

- At nogen benytter muligheden for svindel er forkasteligt. Men det er også forkasteligt, når nogen åbner muligheden for svindel og måske endda bevidst giver urigtige oplysninger for at dække over det, sagde statsrevisor Frank Aaen (EL).

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at hun først fik kendskab til sagen onsdag. Men politiet åbnede en sag i 2016, og allerede i april blev ministeriets departementschef informeret.

Whistleblower undrede sig
Spørgsmålet er, om eller hvornår sagen var kommet til offentlighedens søgelys, hvis ikke det var fordi en whistleblower undrede sig over sagen og hårdnakket gik videre med den.

Som et eksempel på den svindel, der har fundet sted, har en ansat fået renoveret sit hus til en værdi af mere end 1,7 mio. kr. Det fremgår af sagens anklageskrift.

Fakturaerne for arbejdet blev betalt af installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, der til gengæld blev favoriseret i fremtidige kontrakter, lyder det.

Fem personer er af Midt- og Vestjyllands Politi tiltalt i sagen. En af disse er ansat i installationsvirksomheden og tiltalt for bestikkelse og grov mandatsvig af sin virksomhed.

En anden medarbejder i styrelsen fik installeret smedejernslåger og bøgehækplanter til en samlet værdi af 35.250 kr. Samme medarbejder fik lavet elarbejde i otte timer i sit hjem, og Kemp & Lauritzen betalte igen regningen.

Statsrevisorerne har ikke fået nogen garanti for, at det ikke også kan finde sted i andre styrelser og overvejer nu en tværgående rapport. Det er uvist, hvordan de fem forholder sig til tiltalen. Sagen mod de fem mænd kommer til at køre ved Retten i Viborg.

Ritzau