
Over 1100 virksomheder har indtil videre bidraget til byggeriet af Femern Bælt-tunnelen mellem Danmark og Tyskland, som er danmarkshistoriens største infrastrukturprojekt, Nordeuropas største byggeplads og verdens længste sænketunnel. Størstedelen af dem er danske, og især små og mellemstore virksomheder har fået opgaver på projektet. Det oplyser Sund & Bælt.
Siden projektstarten i 2020 har i alt 1118 virksomheder leveret ydelser til den 18 kilometer lange sænketunnel, heraf 710 danske. Ifølge bygherren Sund & Bælt kommer resten primært fra andre europæiske lande.
De danske bidragsydere dækker alle sektorer fra maskinhandel og bygge- og anlægsbranchen til fremstilling og service. SMVdanmark fremhæver, at netop SMV’erne spiller en nøglerolle.
- De små og mellemstore virksomheden udgør rygraden i dansk erhvervsliv. SMV’erne udgør faktisk 99 pct. af alle virksomheder. Jeg er rigtig glad for at se, at det også slår igennem, når vi kigger på, hvem der bidrager til Femern Bælt-tunnelen. Det brede danske aftryk på tunnelbyggeriet betyder arbejdspladser og vækst. Desuden høster flere SMV’er vigtig viden og står dermed endnu bedre rustet til konkurrencen om fremtidige opgaver, siger Alexander Søndergaard, der er underdirektør i SMVdanmark.
Region Sjælland topper listen med 301 virksomheder, efterfulgt af Region Hovedstaden med 184 og Region Syddanmark med 115. Midtjylland og Nordjylland bidrager med henholdsvis 76 og 34 virksomheder.
- Fordelingen af virksomheder viser tydeligt, at nærheden til et anlægsprojekt betyder meget. Det er ikke så overraskende, og derfor har flere virksomheder fra andre dele af landet også oprettet mindre lokale filialer på Lolland og Falster for at være tæt på projektet. Det er naturligvis godt for den lokale aktivitet. Men tallene viser også, at hvis du har den nødvendige ekspertise, så er den geografiske placering ikke i sig selv en hindring, siger Alexander Søndergaard
Et konkret eksempel er Specialfabrikken Vinderup A/S fra Midtjylland, som siden 2021 har leveret aluminiumstrapper og -broer til projektet og mærker samarbejdet direkte på bundlinjen.
- Det har været spændende for vores lille virksomhed at være med i så stort et projekt, som man må sige at byggeriet af Femern Bælt-tunnelen er. Vi kan mærke, at FLC med hver ordre øger deres kendskab til os, og vi har fortsat fokus på at være deres go-to-leverandør, når en opgave skal løses. Vi arbejder for tiden på en stor ordre, som vi håber, kan udmunde i en ny kontrakt på projektet. Hvis den falder på plads, bliver det nødvendigt at udvide med flere folk”, siger Kari Pilgaard Havemann, der er direktør i Specialfabrikken Vinderup A/S.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.