dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Lise Müller. (Foto: Danske Regioner)

Når myndigheder overtræder loven

DEBAT Det var ulovligt at indsamle data om stort og småt om alle patienter fra journaler hos de praktiserende læger, skriver regionsrådsmedlem Lise Müller (SF)
10. DEC 2014 9.34

Det var ulovligt at indsamle data om stort og småt om alle patienter, fra borgernes journaler hos de praktiserende læger. Tilladelserne var nemlig ikke på plads.

Og det kræver faktisk tilladelse, for borgerne har ret til privatliv og beskyttelse af informationer. At det var ulovligt, har myndighederne formodentlig vidst længe. Men formodentlig har de også vidst at tilladelser ville være umulige at få, da det vil kollidere med forskellige lovgivninger.

Myndighederne - i form af regionerne og DAK-E - har alligevel gjort det. Og spørgsmålet er nu, hvad skal der gøres med de allerede indsamlede data.
Der er stor uenighed om, hvad de overhovedet kan bruges til. Nogle forskere siger de er uvurderlige, andre siger de ikke kan bruges til noget.

Jeg mener de skal slettes.

Ethvert liberal og frihedselskende menneske i dette land burde protestere over at staten har tiltusket sig oplysninger, ved at bryde loven. Enhver elsker af myndigheder og offentlig sektor burde vånde sig over, hvilke konsekvenser det her, kan have for tilliden til netop disse.

Og for mig er det faktisk det sidste det handler om. Nemlig at myndighederne ser stort på loven, gør som de vil og nu leder med lys og lygte efter en smutvej.

De gik for langt

Sundhedsloven, der blev vedtaget sidste år og som satte en stopper for konflikten mellem danske regioner og PLO, indeholder en passus om at lægerne er forpligtede til at indsende data om otte sygdomsgrupper. Fire af disse er lovlige og har tilladelserne. Dem skal man bruge alt det, man kan. Resten må man forsøge at få tilladelse til. Udover forpligtelsen indeholder loven også en sætning om at oplysningerne skal bruges til kontrol. Og her gik regioner og stat for langt.

For det første så er det dumt at blande kvalitet og kontrol sammen, det siger stort set alle. For det andet så kan man ikke bruge data anonymt og på aggregeret niveau, hvis det også skal bruges til kontrol. Hvis man ønsker kontrol - og det har rigsrevisionen jo sagt - man skal have, så må man finde en anden metode.

Og så må man starte forfra og finde en måde, i trit med loven, at indsamle og behandle den data, man mener er nødvendig. Der er mange gisninger om, hvorfor lægerne protesterer. Jeg forholder mig ikke til dem, men til hvad myndighederne har tilladelse til og hvad der sker, når vi begynder at acceptere myndigheders lovbrud.


Regionsmedlem i Hovedstaden samt Folketingskandidat Lise Müller (SF)

Nyheder er værd at betale for

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/naar-myndigheder-overtraeder-loven

GDPR