DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
En rutebil fra NT, Nordjyllands Trafikselskab, på landevejen nær Saltum i Vendsyssel, fredag 29. juni 2018.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Nordjyske busser skal køre på biogas - eller el og brint

Regionalbusser i Nordjylland bliver med nye udbudskrav CO2-frie.
7. FEB 2019 11.25

NORDJYLLAND: Regionsrådet i Nordjylland har vedtaget, at Nordjyllands Trafikselskab skal udbyde alle regionalruter i det kommende udbud med biogas som brændstof i busserne.

Når busser kører på biogas, udledes der slet ikke CO2. Med det kommende udbud, som omfatter 18 busser, hvoraf 13 overgår til biogas, spares miljøet derfor for en udledning på cirka 750 tons CO2 om året sammenlignet med fortsat brug af diesel.

Det er regionens vurdering, at biogas i øjeblikket er det rigtige alternativ til diesel på regionalruterne, hvor busserne kører langt hver dag. Dog er man klar til at tage nye alternative brændstoffer i brug, efterhånden som de viser sig brugbare. Det kunne være el på de kortere ruter, hvis el-bussernes rækkevidde øges tilstrækkelig. Eller det kunne være brint, som regionen, sammen med Aalborg Kommune, starter et forsøg med på udvalgte bybus- og regionalbusruter fra oktober 2019.  

I første omgang gælder beslutningen 18 regionalbusser, som skal i udbud i 2019. 13 af dem udbydes på nye 10-årige kontrakter, hvor der stilles der krav om brug af biogas som brændstof, mens der for fem busser, der udbydes på korttidskontrakter, kræves brug af ren syntetisk diesel, indtil busserne kan udbydes med biogas, når korttidskontrakterne udløber.

I 2020 sendes en større del af de regionale ruter i udbud, og det forventes, at det i løbet af tre-fire år vil være alle regionale busser i Nordjylland, som kører på enten biogas eller et eller andet CO2-frit brændstof.

  • Gennem Nordjyllands Trafikselskab har Arriva siden 2014 med gode erfaringer kørt en rute på biogas.
  • En del af de udbudte regionalruter finansieres i samarbejde med Aalborg, Brønderslev, Jammerbugt, Hjørring og Rebild kommuner.

ka