DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ny rapport: EFI var spækket med fejl

Over en tredjedel af de test, der blev gennemført af det omdiskuterede skatteinddrivelsessystem EFI, slog fejl. Alligevel blev det taget i brug
3. MAJ 2017 15.19

SKATs særlige EFI-system, der havde til opgave at inddrive danskernes gæld til det offentlige, havde fejl i tusindvis, da systemet blev lanceret i 2013. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som Radio24syv har læst.

Rapporten, som hedder 'Damage and Damage Causes in Large IT-government Projects' (Fejl og årsagerne til fejl i store offentlige it-projekter, red.), er udarbejdet af professor ved IT-Universitetet Søren Lauesen, der i årevis har undersøgt fejlslagne, offentlige it-projekter.

Det fremgår af rapporten, at SKAT - inden lancering - skulle gennemføre 9.700 tests af programmeringen i det komplicerede system EFI, inden systemet blev sat i drift. 5.700 lykkedes, 3.400 fejlede. 600 blev aldrig gennemført, viser den fortrolige rapport, som Radio24syv har fået udleveret dele af. Alligevel blev systemet sat i drift. 

- Alle it-folk ved, at hvis kun halvdelen af test-cases er i orden, så er systemet helt til rotterne, siger professor ved IT-Universitetet i København og forfatter til rapporten, Søren Lauesen, der også tidligere har rådgivet Rigsrevisionen om fejlslagne offentlige it-systemer, herunder netop EFI. 

Alligevel satte daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF) den 1. september 2013 dele af EFI-systemet i drift. Blot to år efter, i 2015, måtte systemet lægges i graven, da det kom frem, at SKAT havde inddrevet gæld ulovligt. Og i sidste uge kom det så frem i en rapport bestilt af Skatteministeriet, at SKAT må opgive at inddrive op imod 80 af de 100 milliarder, danskere skylder det offentlige.

ka