dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Sygehusbyggeriet i Skejby. (Foto: Jens Henrik Daugaard, Polfoto)

Ny udbudslov kan skabe flere konflikter i byggeriet

DEBAT Skuffede tilbudsgivere får langt større interesse i at anlægge og forfølge klagesager, idet kontrakten kan komme i spil igen, advarer Kuben Management

Den nye udbudslov er netop vedtaget. Den indeholder vigtige nyskabelser for et mere fleksibelt og klart regelsæt, hvilket er glædeligt og helt nødvendigt. Men med loven indføres også en meget problematisk bestemmelse om ophør af kontrakter, hvis en beslutning om tildeling annulleres.

Loven indeholder således en helt ny og banebrydende bestemmelse (§ 185. stk. 2), som risikerer at få store konsekvenser, herunder i form af stigende konfliktmiljø, stigende udgifter til advokatbistand, stigende transaktionsomkostninger, risiko for manglede tillid til offentlige kontrakter og stigende priser (risikotillæg).

Ifølge lovens § 185 stk. 2 vil ordregiver - medmindre der er tale om særlige tilfælde - være forpligtet til bringe en indgået kontrakt til ophør, hvis en tildelingsbeslutning efterfølgende annulleres ved Klagenævnet for Udbud eller domstolene.

Aftaler skal da holdes?
Bestemmelsen er endda ikke reserveret til grove overtrædelser, men gælder som et udgangspunkt. Og praksis viser, at selv ganske påpasselige ordregivere trods de bedste intentioner risikerer, at en tildelingsbeslutning annulleres.

Bestemmelsen vil være et opgør med det helt grundlæggende aftaleretlige princip om, at aftale skal holdes. Traditionelt har kontrakten således været 'hellig' ved ordregivers overtrædelser af gældende udbudsregler. Den vindende tilbudsgiver har derfor kunnet stole på kontrakten. Klagenævnets mulighed for annullation har alene været rettet mod ordregiverens ulovlige beslutning, ikke mod den indgåede kontrakt.

Med den nye bestemmelse vil en skuffet tilbudsgiver have en langt større interesse i at anlægge og forfølge klagesager, idet kontrakten kan komme i spil igen. Konfliktniveauet og antallet af klagesager ved Klagenævnet for Udbud risikerer derfor også at stige.

Kun få klagesager idag

Lovens 185, stk. 2 er motiveret af et ønske om en mere effektiv beskyttelse af den skuffede tilbudsgiver. Det kan være ønskeligt, men sker på bekostning af en i øvrigt velfungerende udbudskultur og hensynet til tilliden til offentlige kontrakter. I dag klages der i Danmark faktisk kun i meget få sager i forhold den samlede mængde udbud, som gennemføres.

Ganske overraskende er det, at bestemmelsen ikke er at finde i det nye EU-udbudsdirektiv. Der er således tale om en dansk enegang på dette område, hvilket efter Kuben Managements synspunkt er en uhensigtsmæssig overimplementering.

Kuben Management har under lovens tilblivelse opfordret til at bløde op for bestemmelsen, således at den alene finder anvendelse ved grovere overtrædelser. Dette er desværre ikke sket.

Advokat i Kuben Management A/S Martin Steen Nielsen, [email protected]

Nyheder er værd at betale for

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/ny-udbudslov-kan-skabe-flere-konflikter-i-byggeriet

GDPR