DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Nye dieseltog for 100 mio. kr. på vej til Nordjylland

KORT NYT29. AUG 2019 7.09

NORDJYLLAND: Nye tog er på vej til Nordjylland, som øger kapaciteten og muligheden for flere afgange. Togene forventes leveret om to år fra firmaet Alstom. Med bestillingen udnytter Nordjyske Jernbaner en option i kontrakten med leverandøren, der også tidligere har leveret de 13 togsæt, som Nordjyske Jernbaner indkøbte, da jernbaneselskabet i 2017 overtog den regionale togdrift mellem Skørping og Frederikshavn fra DSB. Det skriver Nordjyske.

Men nye tog er ikke helt billige, og Nordjyske Jernbaner har brug for lån for at kunne finansiere de fire ekstra togsæt. Region Nordjylland stiller garanti for et lån på 90 mio. kr. Det var der fuld enighed om i regionsrådet. Resten af finansieringen står Nordjyske Jernbaner selv for.

De nye tog er af modellen Lint 41 og er dieseldrevne som de andre tog fra Alstom. I den nuværende situation er der ikke behov for at tænke andet end dieseltog på de nordjyske strækninger, selvom mere klimavenlige elektriske tog fylder mere og mere i debatten, mener direktør Peter Hvilshøj, Nordjyske Jernbaner. Han forudser, at en løsning på længere sigt kan være, at der kører elektriske tog et stykke af vejen i Nordjylland, og på kortere strækninger uden elektrificering - det kunne være Hirtshals og Skagen - kan togene slå over til batteridrift.

MG