dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nyt borgerhus er en del af planerne for udvikling af Nykøbing Falster Havn
Private investorer har tilbudt at bygge et nyt borgerhus på havnen i Nykøbing Falster, som kommunen kan leje.
Foto: Ingrid Riis/Guldborgsund Kommune

Nyt borgerhus er en del af planerne for udvikling af Nykøbing Falster Havn

Guldborgsund Kommune vil lade private omdanne den gamle erhvervshavn i Nykøbing Falster og bl.a. samle rådhus, jobcenter og Borgerservice.
15. MAJ 2024 14.19

GULDBORGSUND: Et borgerhus, boliger og et hotel. Det er nogle af planerne for havnen i Nykøbing Falster, som Guldborgsund Kommune har med indgåelsen af et samarbejde med et konsortium bestående af Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S. Det oplyser kommunen i en meddelelse.

Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S vil bl.a. bygge et stort kontorbyggeri, som skal blive til et såkaldt borgerhus, som er vedtaget af et enigt byråd i helhedsplanen for havnen fra 2021.

- Vi har i byrådet vedtaget en ambitiøs helhedsplan for havnen i Nykøbing Falster, der viser, hvordan vi kan omdanne den tidligere erhvervshavn til et levende og rekreativt byområde. Der er allerede flere konkrete projekter i gang med at omdanne eksisterende bygninger til levende kulturfællesskaber, og med dette samarbejde kan de første nye bygninger og boliger være på vej, siger Simon Hansen (S), som er borgmester i Guldborgsund Kommune. 

Indtil nu har der kun været dialog med de private investorer, men nu har Økonomiudvalget besluttet at indlede et reelt samarbejde med investorerne om at gøre planerne til virkelighed.

-  I konsortiet ser vi frem til at kunne bidrage til en del af realiseringen af de samlede planer. Vi er sikre på, at byen over tid vil opleve en positiv forandring med de nye byarealer, som området giver plads til, siger Allan Munk fra Dansk Arealudvikling.

Flytning sikrer årlig millionbesparelse

Det er hensigten, at Guldborgsund Kommune skal leje de nye kontorlokaler, som vil udgøre borgerhuset. Her vil man samle alle funktioner for borgerne ét sted. Det betyder, at medarbejderne fra Borgerservice i Nykøbing, Jobcentret og rådhuset flytter sammen. Samlet set kan kommunen spare 3-5 mio. kr. om året ved at flytte i lejede lokaler.

Guldborgsund Kommune stod ellers over for lovpligtige og omfattende renoveringer af både Jobcentret og rådhuset. Den billigste løsning ville koste mindst 145 mio. kr.

- I stedet for at bruge mange penge på dyre og lidt kedelige renoveringer af vores kontorbygninger, kan vi nu spare penge på vores samlede huslejeudgifter ved at bo til leje. Det er virkelig positivt, da vores økonomi som bekendt er udfordret, siger Simon Hansen.

Som et yderligere led i det kommende samarbejde skal parterne afsøge muligheden for, at Dansk Arealudvikling kan byudvikle den matrikel, hvor kommunens nuværende rådhus ligger i dag.

For at planen endeligt kan realiseres, skal der nu indledes reelle forhandlinger, og desuden skal de økonomiske, juridiske og tekniske forhold afdækkes nærmere. Guldborgsund Kommunes forventning er, at de første bygninger på havnen kan stå klar i 2027-2028.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.