DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Også Svendborg er på vej med Venedig-løsning med klapper på havbunden

Vinderprojekt i arkitektkonkurrence skaber sammenhæng langs havnen og byrummet og klimasikrer samtidig havnen og den omkringliggende by mod højvande og kraftig regn
28. JUN 2018 14.00

SVENDBORG: Kerteminde planlægger med det, Assens har foreløbige planer om det samme, og nu følger endnu en fynsk kommune efter med plan om en såkaldt Venedig-løsning, der skyder op fra havbunden, når vandstanden stiger.

Det er i hvert fald det, vinderen af arkitektkonkurrencen for 'Den Blå Kant' lægger op til, oplyser Svendborg Kommune. Arkitektvirksomheden Effekt er hovedrådgiver på projektet, der har navnet '100 % Svendborg'.

'Forslaget formår at skabe sammenhæng langs Svendborg Havn, med byrum af høj kvalitet, og samtidig klimasikre havnen og den omkringliggende by mod højvande og kraftig regn', lyder det fra kommunen.

Vinderforslaget bevarer den direkte forbindelse mellem vand og bymidte ved at løse højvandssikringen på den ydre del af havnen over Frederiksø med en kombination af sluser og diger. Projektet foreslår en ny kombineret bro og højvandssikring over vandet ved Træskibshavnen. Mellem Hudes Plads og Frederiksø mod nord og mellem Havnepladsen og Frederiksø mod syd anviser forslaget sluseløsninger, i form af klapper på havbunden.

Ved ekstremt højvande kan disse klapper hæves, og sammen med diger på land vil de sikre hele havneområdet mod oversvømmelse. Klapperne vil ikke være synlige ved normal vandstand og bliver kun aktiveret ved de sjældne højvandshændelser. I situationer med skybrud og kraftig regn har vinderforslaget anvist løsninger, hvor vandet ledes væk fra bygningerne og ned i havnen via åbne render.  

Flere by- og havnerum
En sammenhængende stiforbindelse for gående og cyklister skal binde havnen sammen fra Christiansmindestien til Den Runde Lystbådehavn. Undervejs passerer man byrum for ophold og aktiviteter: Et havnebad, der integreres i kajen på Frederiksø og en ny havnepark ved Toldboden med skaterbane, legeplads og ophold, samt en ny pumpestation i Havneparken, med fitness og leg på taget. 

Udover Effekt som hovedrådgiver består holdet bag vinderforslaget af Sweco Architects, WTM Engineers og arkitektfirmaet Arcgency.  

'Den Blå Kant' kan ikke realiseres på én gang. Tidsplanen for realiseringen afhænger af, i hvilken takt der skabes den nødvendige finansiering til projektet. Byrådet har foreløbigt afsat 24 mio. kr. til dele af projektet.

Se vinderforslaget på www.fremtidenshavn.dk fra den 29. juni 2018.