DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Politiker dropper kommunal telefon på grund af overvågning

Jan Ryberg (Lokaldemokraterne) ville ikke installere et mobil device management-system fra kommunen og leverede smartphonen tilbage
5. JAN 2018 6.16

HELSINGØR: Normalt er en betalt mobiltelefon eller computer et gode. Men byrådsmedlem Jan Ryberg (Lokaldemokraterne) valgte på det seneste byrådsmøde i Helsingør Kommune at aflevere sin ellers nyligt udleverede iPhone tilbage til kommunen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Jeg bad en it-kyndig medarbejder i mit firma installere de krævede programmer og blev frarådet at installere et mobil device management-system fra kommunen. Han forklarede mig, at det registrerede nærmest alt, hvad jeg lavede på nettet, og hvor jeg befandt mig, siger Ryberg, der er selvstændig erhvervsdrivende.

Professor Peter Lauritsen, Institut for Kommunikation og Kultur - Informationsvidenskab på Aarhus Universitet, er ekspert i overvågningens konsekvenser, og han vurderer, at en frygt for overvågning blandt politikere er problematisk.

- Et videokamera på Strøget har næppe nogen stor virkning på folks opførsel. Effekten er sandsynligvis begrænset. Man befinder sig i forvejen i det offentlige rum. Overvågning af mere specifikke grupper har en mere disciplinerende effekt. Det kan være en negativ ting for demokratiet og det samfund, som vi ønsker, siger Peter Lauritsen.

- Netop en gruppe som politikere, kan man sige, har et særligt behov for at tænke højt og frit uden at skulle rette ind og at frygte for overvågning, siger professoren.

Han understreger i den forbindelse, at han ikke har kendskab til den konkrete sag.

I Helsingør Kommune har centerchef Pernille Madsen efterfølgende udarbejdet en redegørelse om kommunens it-sikkerhedspolitik, hvor det bliver understreget, at kommunen kun registrerer de mest nødvendige dataspor - og er meget restriktiv i forhold til håndteringen af dem.