DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Radius-salg opgivet efter den politiske opbakning forsvandt

Finansministeren om U-vending i Radius-salg: Socialdemokratiet er blevet bange for sin egen skygge.
13. JAN 2019 18.31

En utilfreds finansminister Kristian Jensen (V) har søndag måttet fortælle Ørsted, det tidligere Dong, at der ikke længere er politisk opbakning til salget af elforretningen Radius. Radius ejer elnettet for over en million kunder på Sjælland, og en salgsproces har været længe undervejs, indtil den stødte på grund søndag, da Socialdemokratiet og SF trak deres støtte.

- Man må konstatere, at to af partierne i forligskredsen har skiftet holdning. I et system som det danske skal der være politisk opbakning, og så kan man ikke gennemføre salget.

- Jeg så gerne, at man fik solgt Radius. Ørsted er i gang med en grøn omstilling og har brug for kapital. Om det er Ørsted, der ejer Radius, eller andre, er lige meget for forholdene for forbrugerne er reguleret, siger Kristian Jensen.

Det kuldsejlede salg af Radius har tråde tilbage til den daværende S-R-(SF)-regerings salg af det daværende Dong, nu Ørsted, til blandt andre den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Et salg der førte SF ud af regeringen og medførte hård kritik også af Socialdemokratiet.

Kristian Jensen ser forhistorien som en medvirkende faktor.

- Jeg tror, at Socialdemokratiet er blevet bange for deres egen skygge i denne her sag. Sagen er jo, at Radius allerede i dag drives kommercielt med profit for øje. Det vil ikke ændre sig med andre ejere. Og så er det jo grotesk, at vi ikke har noget imod, at danske pensionskasser ejer energiinfrastruktur i udlandet. Men tilsyneladende mener Socialdemokratiet nu, at udenlandske pensionskasser ikke må det samme i Danmark, siger Kristian Jensen.

Ørsted skriver i en fondsbørsmeddelelse, at man nu 'vil vurdere situationen'. Men ifølge finansministeren er der ikke meget at vurdere.

- Bundlinjen er, at nu kan vi ikke sælge Radius. Nu må Ørsted holde fast i Radius og gå ud og låne penge til sin grønne omstilling. Så den grønne omstilling bliver forhindret af Socialdemokratiet, siger Kristian Jensen og medgiver, at han er godt træt af udviklingen:

- Jamen det er jeg da. Og jeg er da også godt træt af, at dialogen og fortroligheden i forligskredsen har talt for meget lidt, og at Socialdemokratiets beslutning på tværs af børsregler og alt andet bliver meldt ud en søndag eftermiddag.

Ritzau / mk

Fakta
Her er et overblik over det langstrakte forløb omkring salget og børsnoteringen af Danmarks største elselskab:

 • 2004: De første skridt til en børsnotering af Dong tages, da VK-regeringen, DF, R, S og SF indgår en aftale om en notering af Dong.
 • 2006: Dong Energy dannes som en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.
 • 2008: Finanskrisen og uro på aktiemarkederne får Lars Løkke Rasmussen (V), der på det tidspunkt var finansminister, til at indstille børsnoteringen.
 • 2012: Dong får et underskud på fire mia. kr.
 • Februar 2013: Forligspartierne bag den oprindelige aftale bekræfter, at DONG skal børsnoteres for at skaffe penge til selskabet.
 • 2014: Investeringsbanken Goldman Sachs køber lidt under 18 pct. af Dong for cirka 8 mia. kr. Salget skaber politisk ballade og massiv kritik. SF sidder i regering med S og R og stemmer for salget. Det fører til så meget intern splid i partiet, at SF træder ud af regeringen.
 • September 2015: Det besluttes, at Dong Energy inden for 18 måneder skal børsnoteres
 • 9. juni 2016: Dong Energy bliver noteret på fondsbørsen i København til en udbudspris på 235 kroner per aktie. Dermed er værdien af Goldman Sachs' aktiepost steget til 17,5 mia. kr.
 • 6. november 2017: Dong bliver til Ørsted. DONG stod oprindeligt for Dansk Olie og NaturGas, og firmaet ønsker at skabe en grønnere profil.
 • 26. juni 2018: Ørsted beslutter at sætte gang i salget af sin elforretning Radius, sin privatkundeforretning og udendørsbelysning. De tre områder udgør tilsammen 1,3 mia. kr. eller 5,6 pct. af Ørsteds driftsindtjening i 2017. Radius driver det elnet, som forsyner en million hjem og virksomheder i omkring København, i Nordsjælland og i dele af Midtsjælland.
 • 13. januar 2019: S og SF trækker støtten til salget af Radius. Senere på dagen oplyser Ørsted, at Finansministeriet har meddelt selskabet, at den politiske opbakning til et frasalg af Ørsteds elforretning ikke længere er til stede. Ørsted oplyser, at de mulige købere af Radius, efter at salgsprocessen blev igangsat i 2018, var blevet indsnævret til 'pensionskasser og forsyningsselskaber fra Danmark og vestlige OECD-lande'.