DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Rådgiver: Fagentrepriser gør byggerier dyrere og dårligere
Foto: Jens Henrik Daugaard, Ritzau Foto

Rådgiver: Fagentrepriser gør byggerier dyrere og dårligere

Når offentlige myndigheder deler byggeri-udbud op i fagentrepriser, betyder det ofte enten budgetoverskridelser, kvalitets­problemer eller forsinkelser, konkluderer en ny analyse fra Kuben Management
4. JAN 2018 9.18

At holde offentlige byggerier lokalt med deraf følgende ordrer og job til byggebranchen er et ofte udtrykt ønske blandt håndværksmestre. Og både regions- og komunalpolitikere landet over har med redskabet fagentrepriser fundet en metode til at tilgode se det lokale erhvervsliv: Del hovedentreprisen op og lad de lokale byde ind direkte.

I januar 2016 oplyste Region Sjælland, at syv ud af 11 firmaer, der skulle bygge nye afdelinger på Nykøbing Falster Sygehus til 232 mio. kr., var fra Lolland-Falster og Sydsjælland. Og i april 2015 kunne Silkeborg Komune berette, hvordan en tredjedel af 15 fagentrepriser på et byggeri af plejecentret Marienlund til omkring 235 mio. kr. gik til lokale firmaer.

Den form for entreprise-opdeling får nu kritik - fra bygherrerådgiveren Kuben Management A/S, der har analyseret på udbudsformen - og konkluderer, at 'kommunerne udbyder for ofte byggeprojekter i fagentrepriser, og det medfører unødvendige omkostninger'.

Rådgiveren konstaterer, at mange kommuner for at tilgodese det lokale erhvervsliv prioriterer at bruge udbud i fagentreprise, når de skal gennemføre deres byggeprojekter – også hvor forudsætningerne for at gøre det med succes ikke er til stede.

Det fører efter Kubens opfattelse til unødvendige omkostninger og kvalitetsproblemer. Og resultatet bliver ofte, at offentlige byggerier for ofte bliver præget af enten budgetoverskridelser, kvalitets­problemer eller forsinkelser.

- Når offentlige bygherrer vælger entrepriseform, så anbefaler vi, at man gør brug af nogle objektive kriterier, som man bringer i anvendelse i forhold til det konkrete projekt, siger direktør i Kuben Management Jens Henrik Haahr.

- Det er selvfølgelig et legitimt politisk ønske, at man gerne vil fremme de lokale byggevirksomheders udvikling. Men det kan gøres bedre på andre måder end ved at give forrang til bestemte udbudsformer, siger han.

Se analysen fra Kuben Management A/S: Entrepriseformer og værdiskabelse i det offentlige byggeri'.