DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Regeringen vil have gransket 140 slags offentligt 'opgavetyveri'

Regeringen vil begrænse muligheder for statslige, regionale og kommunale erhvervsaktiviteter
2. AUG 2018 13.40

Regeringen har udpeget 140 muligheder for offentlig erhvervsaktivitet, som den ønsker gransket for at begrænse omfanget af hvad den kalder 'opgavetyveri'. De 140 muligheder ligger både i statene, i regionerne og i kommunerne og følger af diverse særlovgivning samt finansloven, skriver Altinget, der har fået listen udleveret efter en aktindsigtsbegæring.

'Servicetjekket vedrører alle adgange til offentlig erhvervsaktivitet, hvor offentlige aktører kan sælge eller udføre opgaver på områder, hvor private leverandører også udfører eller i princippet kunne udføre opgaven', skriver Finansministeriet i et notat med metodebeskrivelse i forbindelse med udleveringen af listen til Altinget.

Listen er udarbejdet til brug for en arbejdsgruppe, der skal komme med konkrete forslag til at begrænse adgangen til offentlige erhvervsaktiviteter. Arbejdsgruppen med deltagelse af Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, KL, Danske Regioner, Dansk Erhverv og Dansk Industri, blev nedsat i april som led i en delaftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale.

En rapport fra Konkurrencerådet i maj 2016 viste indtægtsdækkede aktiviteter hos staten for 2,4 mia. kr. efter en stigning på 20 pct. fra 2011 til 2014. Regeringens standpunkt er, at statslige institutioner ikke skal 'agere private virksomheder, men skal kun kunne sælge ydelser i de tilfælde, hvor særlige hensyn taler for det - eksempelvis for at undgå større ressourcespild'.

Mange af eksemplerne på listen vedrører da også kursusvirksomhed og analyser. Eksempelvis havde institutioner for erhvervsrettet uddannelse i 2016 indtægter for knap 600 mio. kr. på kurser, konferencer og lignende.

mk