Regeringens ændringsforslag til udbudslov skuffer erhvervsorganisationer

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv ser positive ting i det ændringsforslag til udbudsloven, som regeringen udgav tidligere på ugen. Begge organisationer er dog skuffede over ambitionsniveauet.
12. MAJ 2022 9.25

Regeringen har i denne uge præsenteret sit ændringsforslag til udbudsloven. Lovforslaget indeholder bl.a. styrkede muligheder for udelukkelse af virksomheder, der ikke overholder reglerne. Fx skal virksomheder, der er etableret i skattely, skal fravælges i forbindelse med offentlige udbud.

Herudover foreslår regeringen at der indføres en hjemmel til, at der i fremtiden kan fastsættes nærmere regler om et ”køb-grønt-eller-forklar princip”.

- Dette vil understøtte det offentliges bidrag til den grønne omstilling, og at ordregiverne i højere grad overvejer udbudsreglernes mange muligheder for at inddrage andre hensyn end de rent økonomiske, sagde erhvervsminister, Simon Kollerup i forbindelse med præsentationen af forslaget. 

Det grønne fokus får ros fra Dansk Erhverv. 

"Dansk Erhverv er positivt indstillede over for det nye ”køb grønt eller forklar”-princip. Bestemmelsen respekterer udbudsloven som en proceslov, hvorfor det også er gode takter fra regeringens side at udelade politisk signallovgivning i denne bestemmelse", skriver organisationen i en pressemeddelelse. 

Har forbigået forslag fra branchen

Generelt er Dansk Erhverv dog ikke tilfredse med udspillet fra regeringen og betegner ændringsforslaget som "en skuffelse".

"Regeringen har desværre ikke fulgt op på hovedparten af de forbedringsforslag, som en lang række centrale aktører fra både ordregiver- og tilbudsgiversiden i fællesskab ellers har foreslået. Dermed går regeringen glip af betydelige forbedringer af det offentlig-private samarbejde" lyder det fra Dansk Erhverv.

Forslagene, som Dansk Erhverv taler om, er syv konkrete forslag, som Dansk Erhverv gik sammen med DI, DI Dansk Byggeri, SMVdanmark, IKA, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen (FMI), Danske Regioner, KL og SKI om at sende til regeringen i januar.

Også DI giver udtryk for sin skuffelse over, at forslagene ikke er blevet taget nok med ind i det nye forslag og vurderer samlet set forslaget som " et skuffende og tyndt ændringsforslag".

"DI er positivt indstillet over for de forslag, der kan åbne op for en styrket brug af de fleksible udbudsformer og øget klarhed om muligheder for at foretage ændringer i udbudsmaterialet og igangværende kontrakter. Forslag, som DI og andre organisationer i ”udbudsdanmark” har båret frem, og som har potentiale til at sænke transaktionsomkostninger og reducere antallet af annullerede udbud," lyder det i en udtalelse fra organisationen.