dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Region Syddanmark taber voldgiftssag til næsten 22 mio. kr.
En strid om udskiftning af vindspærreplader på Kolding Sygehus´ nye sengebygning endte med nederlag til Region Syddanmark.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Region Syddanmark taber voldgiftssag til næsten 22 mio. kr.

Regionen havde anlagt sagen mod entreprenør og rådgiver for at få dækket udgifterne til udskiftning af nogle vindspærreplader på Kolding Sygehus-byggeri.
11. APR 2024 8.33

SYDDANMARK: Region Syddanmark har i Voldgiftsretten tabt en sag om vindspærreplader på den nye sengebygning på Kolding Sygehus og skal betale 21,9 mio. kr. til facadeentreprenøren og totalrådgiveren på byggeriet. Regionen tager dommen til efterretning, men er uenig i afgørelsen, oplyser den.

Sagen går tilbage til starten af 2015, hvor facadeentreprenøren begyndte at opsætte facader med såkaldte vindspærreplader, MgO-plader, selvom regionen oprindeligt havde bestilt cementbaserede plader. I foråret samme år kom en række byggefaglige advarsler mod brug af MgO-pladerne, der viste sig uegnede til byggeri i Danmark, fordi de suger vand til sig og bliver porøse. Pladerne kan efterfølgende også afgive væske, der kan medføre korrosion i metaldel og råd i organiske dele i konstruktionen.

På det tidspunkt vidste regionen ikke, at de pågældende plader blev anvendt, og trods advarsler i byggebranchen fortsatte entreprenøren med at opsætte dem i første halvår af 2015. Bagefter ville hverken facadeentreprenør eller totalrådgiver påtage sig ansvaret, og for at undgå følgeskader på byggeriet indgik regionen en midlertidig aftale om udskiftning af pladerne, hvor udgifterne blev delt.

Voldgiftsrettens vurdering

Efterfølgende lagde regionen sag an for at få dens del af udgifterne tilbagebetalt, men tabte altså i Voldgiftsretten. I dommen vurderer retten, at byggebranchen først 5. maj 2015 var bekendt med MgO-pladernes uegnethed. Retten mener, at regionen ikke ville have reageret på baggrund af viden om MgO-pladerne, fordi en udskiftning ville forsinke og fordyre byggeriet. Det afviser formanden for udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling Karsten Uno Petersen (S).

- Hvad angår Voldgiftsrettens påstand om, at Region Syddanmark ikke ville igangsætte en udskiftning af pladerne, hvis vi først blev bekendt med det i maj, er jeg meget uforstående. Regionen igangsatte jo netop en udskiftning, da vi blev bekendt med problemet. Det gjorde vi, fordi vi selvfølgelig ikke kan acceptere ustabilt byggemateriale i vores byggerier – byggemateriale, der tilmed afgiver væske, som kan medføre rust og råd i de øvrige byggematerialer. Derfor er der ingen tvivl om, at vi ville have igangsat en udskiftning, uanset hvornår i opførelsen problemet blev opdaget, siger Karsten Uno Petersen.

Regionen mener desuden, at problemerne med pladerne var kendt allerede i marts 2015 og ikke først i maj, hvor advarslen blev publiceret i Byg-Erfa-bladet.

- Vi hyrer jo totalrådgivere, fordi de med deres ekspertviden kan holde øje med byggerierne og rådgive os som bygherre. At vi ikke er blevet orienteret om anvendelsen af MgO-plader, mener vi ikke kan være Region Syddanmarks ansvar, og det bør ikke ligge regionen til last.

Dommen fra Voldgiftsretten er endelig, og det er ikke muligt at anke kendelsen.

cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.