DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Regionen kan nu drive klinikker i 5 af 11 kommuner i Nordjylland
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Regionen kan nu drive klinikker i 5 af 11 kommuner i Nordjylland

Vanskeligheder med at skaffe praktiserende læger udløser tre yderligere tilladelser, oveni de to der var givet i forvejen.
15. JUL 2019 11.55

NORDJYLLAND: Sundhedsministeriet har givet Region Nordjylland tilladelse til at etablere regionsdrevne lægetilbud uden udbud i Thisted, Jammerbugt og Vesthimmerlands kommuner, oplyser regionen. Regionen har i forvejen lignende tilladelser i Morsø og Hjørring, så der nu er åbnet for regionsdrevne klinikker i fem af regionenens 11 kommuner.

Tilladelserne er i alle tilfælde begrundet i vanskeligheder ved at lægedække et område med en alment praktiserende læge. Alment praktiserende læger er dog fortsat regionens førsteprioritet.

De selvstændige praktiserende læger driver praksis med ydernummer efter overenskomsten med PLO og køber og afhænder deres praksis på almindelige markedsvilkår. I tilfælde, hvor hverken lægen eller regionen kan afhænde ydernummeret på overenskomstmæssige vilkår, er det regionens ansvar at sikre lægetilbud enten i form af udbudsklinikker eller regionsklinikker.

Hovedreglen er, at regionen først skal udbyde klinikkerne, før det er muligt at etablere en længevarende regionsklinik, og det er den bestemmelse, regionen nu har fået lov til at fravige i de tre kommuner. Det vil sige, at regionen kan etablere regionsklinikker uden først at gå i udbud til private leverandører.

'Endnu et værktøj til at sikre lægedækning til borgerne, når det ikke kan ske via en almen praktiserende læge med overenskomst', siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en kommentar.

Ministeriet har i sin godkendelse blandt andet lagt vægt på, at der er tale om et forsøg, der har til formål at fremme omstilling i sundhedsvæsnet med nye organisationsformer.

mk