DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Regioner får kritik af forbruget af konsulenter men afviser - delvis

En mia. kr. til konsulenter er ikke brugt bedst og billigst, mener Statsrevisorerne. Men det halve af milliarden går slet ikke til konsulenter, men til it, afviser regionerne
15. JUN 2017 6.19

Eksterne konsulenter er ikke købt bedst og billigst. Lovgivningen er ikke overholdt. Og der mangler dokumenterede overvejelser om behov og omkostninger for køb af konsulenter.

Det er nogle af hovedtrækkene i en beretning, som Statsrevisorerne kom med onsdag om regionernes brug af konsulenter.

- Statsrevisorerne finder, at regionernes indkøb af konsulentydelser ikke er tilfredsstillende, idet regionerne ikke har sikret en sparsommelig, korrekt og strategisk brug af konsulenter, skriver Statsrevisorerne. De konstaterer desuden, at regionerne generelt ikke har strategier og retningslinjer for, hvornår og til hvilke formål konsulenter skal bruges.

Alle fem regioner skal nu udarbejde strategier og vejledninger i forhold til brug af konsulenter udefra.

Regionerne brugte ifølge Statsrevisorerne cirka en mia. kr. på konsulentydelser i 2015. 81 pct. af udgifterne blev brugt til konsulentydelser på it-området.

Regionerne: Det er ikke konsulenter
Danske Regioners formand Bent Hansen (S) mener, at Statsrevisorerne 'svinger sig for højt op' i kritikken.

- Statsrevisorernes tal om regionernes brug af konsulenter er alt for højt sat og holder ikke vand. Over halvdelen af den ene mia. kr. går til drift og vedligehold af it, som bliver udført af fageksperter, der hyres ind til opgaven. Det er ganske enkelt ikke konsulenter. Det svarer til at betegne hospitalernes vinduespudsere som konsulenter. Det er helt skævt, siger Bent Hansen i en kommentar.

Han slår dog fast, at regionerne tager pointerne til sig. Derfor vil hver enkelt region 'stramme op, hvor der er behov'.

Hos Dansk Industri forstår man ikke dele af kritikken. Det er ikke overraskende, at it-rådgivning fylder meget, siger branchedirektør Henriette Søltoft fra DI Rådgiverne.

- Hele den offentlige sektor er inde i en gennemgribende forandring ikke mindst på digitaliseringsområdet. Regionerne har især brugt private it-konsulenter, og det afspejler, at der er store digitaliseringsprojekter i gang i regionerne - eksempelvis i sygehussektoren, siger hun.

Ritzau