DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Regionsformand: Vi accepterer ikke lærlinge i Polen

Lærlinge på byggeriet af Odenses nye supersygehus skal oplæres i Danmark, ikke i Polen, fastslår Stephanie Lose. Men måske kan hun ikke kræve det.

SYDDANMARK: Det vil ikke blive godkendt, at 46 polske lærlinge på en erhvervsskole i Poznan tæller med i lærlingestatistikken på opførelsen af det nye supersygehus Nyt OUH i Odense.

Det fastslår formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), over for Fagbladet 3F.

- De 46 polske lærlinge tæller ikke med. Det er ikke nogen, vi kommer til at godkende som en del af opgaven med at bygge Nyt OUH, siger hun til Fagbladet 3F.

Det er Region Syddanmark, der som offentlig myndighed står for at bygge det nye supersygehus til 7,4 mia. kr. i Odense.

Fagbladet 3F kan torsdag fortælle, at de udenlandske byggeselskaber, der har kontrakt på at opføre Nyt OUH, har hyret 46 polske lærlinge for at leve op til Region Syddanmarks klausul om at ansætte seks pct. lærlinge på det statslige byggeri.

Arbejder på fabrik i Polen

De polske lærlinge er ikke i Danmark, men arbejder på en fabrik i Poznan, hvor de laver betonelementer, som skal fragtes til sygehusbyggeriet i Odense.

- Vores lærlinge skal være ansat og arbejde på byggepladsen i Odense. Ellers er det vores klare vurdering, at de ikke tæller med, siger Stephanie Lose.

Men selv om Stephanie Lose og Region Syddanmark ikke har nogen planer om at godkende de 46 polske lærlinge, så kan de måske være nødsaget til det.

Det er vurderingen fra en af landets førende eksperter inden for sociale klausuler, Andreas Christensen, partner i advokatselskabet Horten.

- Ifølge EU-reglerne kan vi ikke stille krav om, at lærlingene skal være i Danmark, eller at de absolut skal arbejde på selve byggepladsen. Jeg ville elske, hvis Stephanie Lose havde ret i, at de kan afvise de 46 polske lærlinge som gældende. Men man kan kun gribe ind, hvor der er lovmæssig hjemmel, siger Andreas Christensen.

- Man har simpelthen ikke forestillet sig en situation, hvor der går lærlinge rundt på en fabrik i Polen, når der bygges i Danmark. Det skal vi lære af, fortsætter Andreas Christensen.

Fagforbundet 3F, der organiserer landets bygningsarbejdere, vil have ændret klausulerne.

- Det er helt uacceptabelt at hyre lærlinge i Polen. Vi skal have lukket hullerne i klausulerne fremover, så vi får lokale lærepladser på vores store byggerier, siger Jens Kirkegaard, der er faglig konsulent i 3F Byggegruppen med ansvar for uddannelse.

ibs