dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Robotterne rykker tættere på hospitalssengene
For første gang i Danmark skal en robot stikke og tage blodprøver på mennesker på Odense Universitetshospital.
Foto: Odense Universitetshospital/Free

Robotterne rykker tættere på hospitalssengene

Robotteknologien har i årevis handlet om rengøring og logistik. Nu rykker robotterne tættere på patienterne.

Blodprøver, hvor robotten fører nålen ind i din hud, er et markant gennembrud for brugen af robotter i sundhedsvæsenet. For de sparker en årelang automatisering på sygehusene langt videre fra rengøring og transport af prøver op til direkte indgreb i den menneskelige krop.

Robotternes kameraer kan på Odense Universitetshospital (OUH) se blodårerne og udpege det mest velegnede sted på armen til en blodprøve.

Ifølge Søren Udby, daglig leder af Center for Clinical Robotics (CCR), er OUH de første i verden, der tager robotterne i brug i 2025, når de er endeligt godkendte.

- Det er også første danske robot, som direkte trænger gennem huden på en patient, siger han.

Projektet skal både frigøre personale og øge adgangen til blodprøver helt til klokken 22 om aftenen.

OUH har lige igangsat en anden robot. Den udleverer medicinsk udstyr, som før krævede fremmøde mellem klokken 8 og 15. Fra 1. juni kan patienter også sent om aftenen afhente det i en boks serviceret af en robot, der fylder op, når tingene er brugt op.

Robotten Arthur i Svendborg, som skanner gigt i håndleddet, er en anden succes. Den har nedbragt ventetiderne markant fra flere måneder til få dage.

Det er kun begyndelsen

Patologisk afdeling på OUH har lavet en fuldautomatisk robot, der arkiverer glas med vævsprøver i et kæmpearkiv. Det har frigjort fire personer på årsplan fra rutinearbejde, og den var dermed tjent ind på 13 måneder.

Ifølge Søren Udby er teknologien faktisk den letteste del.

- Problemet er økonomi og mangel på hænder senere. Vi har lige nu en ønskeseddel på 37 robotløsninger, som vi kunne lave, hvis vi havde pengene og mandskabet til at afprøve det.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom fra Syddansk Universitet, kalder robotterne en uundgåelig udvikling.

- Sundhedsvæsenet mangler i uhyggelig grad personale. Så regionerne leder efter muligheder for teknologi, der kan erstatte mennesker, siger han.

Et mikrokamera slugt i en pille tilsat kunstig intelligens kan være det næste store spring. Den kan undervejs undersøge patientens indre for kræft - uden den upopulære nuværende kikkertundersøgelse op i endetarmen.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.