dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

S med klimakrav til boliger: Skal mindst være energimærke E

Omkring 400.000 boliger vil blive påvirket af S-forslag om at stille krav om mindst at være energimærke E.  
6. JUN 2024 8.38

Inden 2035 skal alle danske boliger mindst have energimærke E. Det foreslår Socialdemokratiet, skriver DR. Det er medlem af EU-Parlamentet Niels Fuglsang, der kommer med idéen.

Det vil påvirke omkring 400.000 enfamiliehuse i Danmark, der med forslaget skal renoveres eller på anden måde opgraderes, vurderer professor på Aalborg Universitet Per Heiselberg over for DR. Dertil kommer et ukendt række lejligheder. Professoren mener, at det vil koste boligejerne til de huse i gennemsnit 300.000 kr. at leve op til kravet.

Konkret skal kravet ifølge Niels Fuglsang på plads, når EU's bygningsdirektiv i 2027 eller 2028 revideres.

- Jeg mener, at vi bør stille nogle krav om, at de laveste energiklasser F og G skal udfases. Det koster mange penge for de boligejere, der sidder i sådan nogle boliger, der ikke er isoleret, og hvor varmen forsvinder ud af vinduerne, når de hvert år skal betale for den energiregning, siger han til DR.

Skalaen går fra A til G, når det gælder energimærker, hvor A er det højeste. Det er altså de to laveste kategorier, Niels Fuglsang vil have helt væk. I 2050 skal alle boliger være klimaneutrale, siger Niels Fuglang til DR.

Der kan dog blive talt om undtagelser, når det gælder sommerhuse og fredede bygninger, siger Niels Fuglsang, som til DR nævner, at EU har lavet en klimafond, som går til at støtte økonomisk sårbare mennesker, som måske ville kunne få opgraderet deres bolig med midler fra den.

Energimærkerne viser, hvor energieffektivt et hus er og kan blandt andet have indflydelse på boligpriser. Energimærkeordningen blev indført i Danmark i 1998 og kom på grund af EU-krav om at reducere energiforbruget i boligsektoren. Ifølge boligsiden.dk har et energimærke en gyldighed på ti år.


/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.