DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Skånsom operation kan gavne hjertepatienter

KORT NYT2. SEP 2019 10.46

Et nyt fremskridt i behandlingen af hjerteklapper betyder, at flere patienter fremover kan få ny type operation, der både er skånsom og formentlig sikrer længere overlevelse. Behandlingen er både god og dyr, og det er en af grundene til, at Danske Regioner beder den nye regering om et økonomisk løft på to mia. kr. ved de kommende økonomiforhandlinger, skriver Danske Regioner.

Behandlingen koster i gennemsnit 219.000 kr. per patient. Danske Regioner vurderer, at det i de næste år vil koste omtrent 270 mio. kr. årligt at tilbyde behandlingen til relevante patienter. Og i 2030 vil den årlige udgift være op mod 310 mio. kr. om året. Behandlingsteknikken er opfundet i Danmark og benyttet for første gang på danske hospitaler i 2008. Siden er flere og flere patienter med særligt forsnævrede aortahjerteklapper blevet behandlet med metoden.

I slutningen af 2019 frigives en ny type kunstig TAVI-hjerteklap, som betyder, at patienter med forsnævrede mitralhjerteklapper også vil kunne få en TAVI-behandling. Koblet med den generelt stigende brug af TAVI-behandling forventes udviklingen at medføre, at antallet af operationer vil stige med cirka 30 pct. over de kommende år og op mod 50 pct. frem mod 2030.

MG