
SKANDERBORG: Skanderborg Kommune har sænket energiforbruget betydeligt - så meget at målet for reduktion af CO2 i 2025 allerede er nået. 100 kommunale bygninger er blevet energirenoveret, og flere kommer til løbende, oplyser kommunen.
Energiforbruget i de kommunale bygninger er faldet med 20 pct. siden 2009. Tages der højde for, at flere bygninger er kommet til, er energiforbruget faldet med 25 pct. I samme periode er energiforbruget til vejbelysning faldet 32 pct., hvilket primært skyldes overgangen til LED-belysning. Det viser kommunens CO2-regnskab, der omfatter samtlige af kommunens bygninger og installationer på i alt 314.708 kvm.
Den samlede CO2-udledning er faldet med hele 38 pct. - langt mere end det, kommunen har forpligtet sig til via Klimakommuneaftalen fra 2009. Her var målet en reduktion på 2 pct. om året, svarende til 32 pct. i 2025.
ESCO-samarbejde med stor effekt
En af årsagerne til det lave energiforbrug er det såkaldte ESCO-samarbejde, som Skanderborg Kommune indgik med firmaet Kemp & Lauritzen i 2011. Kemp & Lauritzen investerer i ny grøn teknologi i de kommunale bygninger mod at få del i energibesparelsen over en årrække. Indtil videre er 100 bygninger blevet gennemgået og energirenoveret for i alt 44 mio. kr.
- Gennem ESCO-samarbejdet har vi kunnet satse målrettet på at energieffektivisere vores institutioner i stor skala. Der er gjort en kæmpe indsats ikke bare for at analysere bygningsmassen, indføre den nye teknologi og få det til at fungere, men også for få indarbejdet nye energivenlige rutiner i dagligdagen hos kommunens ansatte, siger formand for Miljø- og Planudvalget Claus Leick (SF).
Han tilføjer, at det nye administrationscenter på Fælleden vil sænke energiforbruget yderligere. 650 medarbejdere rykker i november 2016 ind det energieffektive byggeri, der opføres efter den såkaldte 2020-standard.
Plejecenter sparer stort med nye cirkulationspumper
Plejecentret Præstehaven i Hørning er en af de institutioner, som har haft glæde af samarbejdet med Kemp & Lauritzen. Her har man sparet 225.000 kr. på el og varme ved at skifte til en grønnere teknologi.
- Vi har blandt andet skiftet alle cirkulationspumper, selvom de kun var få år gamle. Det har kunnet betale sig, fordi teknologien udvikler sig meget hurtigt. Cirkulationspumper er i dag meget mere intelligente end tidligere, og vi har mulighed for at udnytte varmen langt bedre, siger teknisk serviceleder på Præstehaven Peder Juul.
Som en del af kommunens samlede energiindsats får alle institutioner en energirapport, hvor man blandt andet kan sammenlige eget forbrug med lignende institutioner.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.