DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Skarpe krav til egenskaber og bæredygtighed i ny aftale på vejsalt

Sortimentet er udvidet med saltlage og en ny type mere miljøvenlige tømidler, og samtidig er kravene til saltets kvalitet og tekniske egenskaber blevet skærpet.
1. MAR 2021 14.48

Selvom landets saltspredere så småt er på vej i garagen, kan man som offentlig indkøber endnu ikke helt lægge tankerne om salt på hylden, lyder det fra SKI.

En ny aftale stiller endnu skarpere krav til saltets kvalitet og tekniske egenskaber og giver flere bæredygtige alternativer til traditionelt vejsalt.

Nu skal kommuner, regioner og andre offentlige organisationer beslutte, om de vil tilslutte sig aftalen, der også bliver en del af Statens Indkøbsprogram. Det betyder, at blandt andet Vejdirektoratet også er omfattet af aftalen.

Mere miljøvenligt

Sortimentet på den kommende aftale er udvidet med saltlage og en ny type mere miljøvenlige tømidler, og samtidig er kravene til saltets kvalitet og tekniske egenskaber blevet skærpet.

De offentlige kunder kan vælge at tilslutte sig faste prøveudtagninger til kontrol af saltets kvalitet eller kontrol ved stikprøver, som på den eksisterende aftale. Derudover er det muligt at tilslutte sig op til to typer af vejsalt.

Aftalen tilbyder som noget nyt et mere bæredygtigt alternativ til de traditionelle tømidler. Det bruges i områder, hvor vejsalt er særlig skadeligt for nærmiljøet, og hvor saltet kan være hård kost for planter, træer og potentielt også for vandmiljøet og grundvandet. De alternative tømidler er ikke en del af sortimentet på den nuværende aftale.

ka